Споразумение между община Бургас и УАСГ

Община Бургас подписа споразумение с Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). То ще осигури по-големи възможности на младите хора, които имат желание да се развиват в сферата на архитектурата, строителството и геодезията. Сътрудничеството между университета и общината ще допринесе и за по-доброто партньорство между бизнес, академични среди и общинска администрация при реализацията на големите проекти на Бургас.

В заложените в документа цели се предвижда УАСГ да подпомага община Бургас чрез предоставяне на изследователски опит и експертен потенциал за решаване на проблеми в областта на градоустройството, включително осигуряване на квалифицирани кадри за посочените нужди.

От своя страна общината ще съдейства на висшето училище чрез предоставянето на казуси от практиката за нуждите на обучението, както и за организиране на студентски практики в Бургас. Целта е по този начин да се запази и развива българското висше техническо образование, за да се подготвят специалисти с необходимите знания, умения и квалификация за успешна професионална реализация за нуждите на публичния и частния сектор.

Двете институции се споразумяха и за съвместно организиране на  обучения за представяне на добри практики и иновации в архитектурата и строителството. Община Бургас и УАСГ ще си сътрудничат още при извършване на проучвания, анализи, научни изследвания и експертни задачи.

Споразумението е важна крачка към разкриването на филиал на висшето училище в морския град или център за продължаващо обучение и преквалификация. Двете страни ще извършват още обмен на специализирана информация и експертно знание.