Съдия скастри Гешев: Слага каруцата пред коня

От прокуратурата трябват да треперят престъпниците, а не обикновените граждани или някой, който се е противопоставил на действие на Гешев, каза съдия Атанаска Дишева

Главният прокурор Иван Гешев не зачита презумцията за невиновност. Поставя се каруцата пред коня, извършват се действия, които предполагат доказана вина. Това каза в предаването „Тази неделя“ по бТВ съдия Атанаска Дишева. Според нея случаите със скандалния запис с президента и действията срещу хазартният бос Васил Божков доказвали думите й.
Повдигането на обвинения дори не е предпоставка някой да се нарече виновен, заяви дамата, която е един от четиримата членове на Висшия съдебен съвет, гласували „Против“ кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.
На въпроса дали прокуратурата се превръща в страшилище, от което престъпниците да треперят, тя отговори, че не може да влезе в кожата на бандит, но това е смисъла на съществуването на тази институция. „Не обикновения гражданин трябва да се плаши. И не някой, който се е противопоставил на действие, извършено от прокуратурата, без да е престъпник. Тя трябва да се бори с престъпността“, подчерта съдия Дишева.
Нищо от това, което се случва, не опровергава това, което тогава послужи като основание да гласувам „Против“ Гешев, добави тя.
Съдийката съобщи, че ВСС са поискали допълнителна информация от Американския департамент по случая „Миталов“, но едва ли ще я получат. Реакцията им идва, след като САЩ поставиха „черен печат“ на съдия Андон Миталов заради корупция.
По думите ѝ тя няма представа как Съединените щати имат данни за корупция относно съдия Андон Миталов. Заяви, че ѝ е трудно да заеме позиция относно вината на магистрата.
„Единственият случай, в който съм чувала името на съдия Миталов е по казуса с даването на възможност на г-н Малинов да замине за Русия и да получи награда, след като е бил задържан. Иначе не го познавам“, каза още съдия Дишева.
Ясно е, че и Гешев, и колонизаторите ни от САЩ не зачитат презумцията за невиновност. За тях законът е ластик и вместо престъпниците, от тези хора се очаква да треперят обикновените граждани и тези, които не се кланят на властта.