Театралният състав на немската гимназия – с отлично представяне

С авторска постановка Die Show des allmächtigen Internets („Шоуто на всемогъщия шнтернет”), отличен немски език и артистично присъствие театрална трупа „Гьоте“ впечатли публика и жури и се завърна от Националния фестивал на училищния театър „Завесата се вдига на немски език” с две първи места – на журито, на публиката и с почетен плакет за първо място от немското посолство.

Фестивалът се организира от Министерството на образованието и науката, немското посолство в София, „Гьоте институт – България” и Централната служба за училищата в чужбина. Домакинството и цялостната подготовка на събитието се реализират изключително професионално от ПГ „Константин Фотинов“ – гр. Самоков, която празнува своя 130-годишен юбилей.

Темата на фестивала тази година бе „Exposed: Какво знае интернет за мен?“

На сцената на културния дом в града се изявиха осем театрални трупи – от Самоков, София, Ловеч, Варна, Бургас, Габрово, Смолян. Те представиха своя оригинален прочит на темата, която обедини знанията и уменията на учениците по немски език чрез разнообразни сценарии и завидни актьорски умения.

Екипът на журито, което имаше нелеката задача да оцени театралните трупи, бе в състав Аксел Байер от „Гьоте институт – България”, Дебора Лавал и Розалин Шмийх от немското посолство в София и Екатерина Алтънкова от Министерство на образованието на науката.

„Гордеем се с младите ни, упорити и обединени от любовта си към немския език и театъра актьори – Деница Дойчева от XIб, Полина Бинева, Атанас Стоянов, Максим Сугарев, Джан Чолак от Ха, Рени Русева и Стилияна Добрева от Хб, Калина Христова и Тереза Маразова от Хг и Зейнеб Адем от IXг клас. Те неуморно работиха върху сценария и неговия превод на немски език, подбираха музика, репетираха всеотдайно и вървяха уверено към тази победа, подкрепяни от своите ръководители – преподавателя по немски език г-жа Петя Пирьова и по история, г-жа Катя Ончев!“, казаха от немската гимназия в Бургас.