Телевизори и хладилници в Сарафово горят заради токови удари, бургазлии съдят ЕВН?

Жители на бургаският квартал Сарафово се заканиха да съдят ЕВН заради серия от токови удари, а от ЕРП-то изкараха птиците виновни, защото кацали по жиците и изгаряли

Телевизори и хладилници в Сарафово горят заради токови удари. Гневни бургазлии се заканиха да съдят ЕВН заради причинените щети, а кметският наместник Неделин Недялков разкри пред Нова телевизия, че от ЕРП-то му разкрили причината за смущенията в мрежата. Оказва се, че птиците неволно играели ролята на камикадзета – прелитали над жиците и ако кацнели, заради високото напрежение изгаряли, но с тях горели и електроуредите на хората.
„Това, което ми обясниха то дружеството е, че проблемът се дължи на птици, които причиняват аварии в целия квартал. Доколкото разбрах, има още два квартала на Бургас с такъв проблем – „Мина Черно море” и „Рудник”. Има проблеми и в град Поморие”, заяви Недялков.
„Според мен птиците не са обективна причина. Именно затова стартирахме подписката с иск към ЕВН прекъсването на тока да престане, защото това се случва от дълги години. Ако няма промяна, ще заведем частни дела към ЕВН”, коментира Боян Малашев, който инициирал петицията.
Жители на бургаския квартал се оплакват, че от няколко седмици имат проблем с електрозахранването. Всяка вечер след 22:00 ч. започвала серия от токови удари, от които техниката в домовете им горяла или се повреждала. По това време едва летящите „камикадзета“ са толкова активни. В Сарафово все пак не бъка от нощни грабливи птици.