Три милиона българи ще станат ли заложници на Гинка и Бойко?

Премиерът няколко пъти излъга българския народ, службите са информирали навреме какво се случва, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

В основата на сделката за ЧЕЗ от началото до края стои правителството на Бойко Борисов. Само в последната седмица той няколко пъти излъга българския народ, службите са информирали навреме какво се случва. Това сподели във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Държавата, националната сигурност и 3 млн. български граждани трябва да стоим и да чакаме благоволението на г-жа Гинка Върбакова – да се поддаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите, както тя сама се изрази, или да не се поддаде и 3 млн. българи да станат заложници на Гинка Върбакова. Това заявих на днешното съвместно заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите“, добавя червеният лидер.

„В този казус най-важното е да бъдат защитени правата на 3 млн. потребители, държавният интерес и държавната сигурност. Борисов твърдеше, че правителството няма нищо общо, нищо не знае и едва сега научава за това, което се случва. Шефовете на ДАНС, разузнаването и Военна информация информираха българския парламент, че имат пълната информация по движението на продажбата на ЧЕЗ от 2010 г. до днес и е била предадена на компетентните институции – Министерския съвет“, разкри Нинова.

„Борисов излъга, че е възложил проверки и те веднага са започнали от КЕВР, КФН, НАП и други. Разбрахме от шефовете на тези български институции и органи, че не са започнали такива проверки и нямат никакво намерение да ги започват, защото законът не им дава правомощия докато сделката не се финализира. Относно Българска банка за развитие – не е вярно, че не са длъжни да информират принципала и правителството за дейностите си, длъжни са. Ако ББР твърди, че няма никакво отношение към сделката като държавна банка, значи от чешката компания лъжат“, коментира лидерът на БСП.

„В позиция на ЧЕЗ се казва: „Разполагаме с писмо на ББР, в което банката декларира интерес на „Инерком“ за рефинансиране на заема от Европейска банка за възстановяване и развитие“. Българският министър-председател е внесъл в Секретното деловодство на НС хвърчащия лист, с който ангажира ББР. Този път ще повярвам на Борисов, че банката е ангажирана“, добавя Нинова.

Тя сподели, че е потресена от това, че премиерът на България, която е и председател на Съвета на ЕС, замеси по недопустим начин премиер на друга европейска държава, като излъга нагло, че г-н Бабиш му е предоставил документи за скандална сделка. Бойко Борисов е срам за България и за нейния европейски образ. Председателството приключи, подчерта Корнелия Нинова.