Трус в коалицията: Тронът на Бойко се разклати

НФСБ свали доверието си от Волен Сидеров, има риск вождът на „Атака“ да се отлюспи предизборно, за да не поема негативите на управляващите

„Обединените патриоти” преживяват пореден трус, след като депутатите на НФСБ се обявиха срещу Волен Сидеров и свалиха доверието си от лидера на „Атака” и вече не го признават за председател. Това се случва, след като от два дни телевизия „Алфа” не излъчваше, а показваше само надписи срещу Валери Симеонов и хора от ГЕРБ, съобщава бТВ.

Въпреки позицията си, от партията заявиха, че коалицията е стабилна и нямат намерения да я напускат. Това заяви зам.-председателят на НФСБ и секретар на ПГ на „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

Пред журналисти в Народното събрание той посочи, че на коалиционен съвет на „Обединените патриоти“ през месец септември е обсъден въпросът за оставката на Волен Сидеров като председател на парламентарната група

„Знаете, че телевизия „Алфа“ продължава да излъчва клевети по отношение на Валери Симеонов и на други представители на коалицията. Визирам и Цветан Цветанов. В тези послания на телевизията лично Волен Сидеров отправя клевети и неверни твърдения“, коментира Ячев.

От ВМРО бяха миролюбиво настроени и призоваха към разум. „Няма да взимаме страна в този конфликт, търсим разговор на коалиционен съвет”, подчерта Искрен Веселинов.

От ГЕРБ не бяха притеснени от евентуален разпад на коалицията. „Всяка от партиите в коалицията има ангажимент и към коалиционнито споразумение, и към управленската програма”, припомни лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

А БСП съзряха в скандала поредно боричкане за власт. „Правителството е в агония, тече битка за постове и разпределяне на финансово влияние”, заяви Елена Йончева.

„Атака” днес не дойдоха в парламента и дори не си вдигаха телефоните, а партийната телевизия по обед отново тръгна.

Аритметиката сочи, че към момента ГЕРБ и патриотите имат общо 122 депутати. Без „Атака” Патриотите обаче остават само 19 души и така управляващото мнозинство се стопява до 114 депутати и ако Веселин Марешки откаже да играе ролята на „златния пръст“, Бойко може и да тупне от креслото. Това обаче едва ли ще се случи, защото никой няма интерес от предсрочни парламентарни избори.