Трябва ли държавата да дава пари на собствениците на дюни?

 Държавата да обезвъзмездява собствениците на дюни, искат от асоциация Българско Черноморие. Трябва ли властта да им дава пари от нашите данъци?

Държавата трябва да обезвъзмездява собствениците на земите, обявени за дюни, призоваха днес представителите на Национална асоциация Българско Черноморие.
Председателят на УС на асоциацията Димитър Канариев добави, че има възстановена частна собственост на Черноморието, която е обявена за дюни, но собствениците реално не могат да я ползват, съобщава бТВ.
В същото време собствениците плащат данък за собствеността си. По думите му в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие нямало текст, който да предвижда отчуждаване на дюни. Той обърна внимание, че трябва да се прави разграничение между национализация и отчуждаване.
„При национализацията държавата краде от частния собственик“, заяви Канариев, допълвайки, че при отчуждаването има възможност собственикът да бъде обезвъзмезден.
Адвокат Добромир Михайлов пък изтъкна, че правото на собственост е гарантирано в конституцията и по закон, но това било само на хартия. „Европейските практики е да се плащат някакви наеми на тези собственици.
Той е на мнение, че трябва да се промени и процедурата по картирането на тези дюни, защото много от тях не са били такива. По отношение на защитените територии собственикът трябва да се обезвъзмезден, допълни адвокат Михайлов.
Повечето от собствениците на дюни са си ги купили или наследили като селскостопанска земя, но естествено нямат желания да орат пясъците. Мечтата им е да застроят плажните нивички. Законът обаче не им го позволява, защото дюните са уж държавна собственост. Някои от собствениците са успели да вземат разрешителни за строеж преди Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да влезе в сила. Останалите обаче с право се чувстват прекарани – не могат да сеят нищо в селскостопанските си „пясъчници“, а и без разрешително за строеж няма кой да им ги купи. Трябва ли обаче държавата да ги дава пари от нашите данъци? Не е необходимо държавата да обезщетява инвеститори, купили си ниви край морето, но те са длъжни да спазват законите и да пазят дюните!