Турците ни връщат Митьо Очите? Дано да не поискат Мишо героя!

Издирваният с червена бюлетина от Интерпол бос е арестуван в Истанбул

Димитър Желязков – Митьо Очите е арестуван в Истанбул. Това се е случило в петък вечерта, при съвместна операция на българските и турските служби. Предстои да бъде доведен у нас, съобщава Нова телевизия.

Дано само турците не поискат в замяна граничния полицай Михаил Цонков и останалите герои, които комшиите искат да вкарат в затвора заради смъртта на баркониер, нахлул с гемията си в български териториални води.

Арестът на Желязков идва само два дни след като беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

„Министърът на вътрешните работи и главният прокурор на Република Турция са били ангажирани със залавянето на Димитър Желязков – Очите. Той е задържан от турските власти в Истанбул. В момента е в ареста”. Това съобщи в Малко Търново премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

„Задействани са международните заповеди за екстрадацията на Желязков. Действа се експедитивно, нямам съмнения в правната система на Турция”, заяви Борисов.

У нас по случая работят специализираната прокуратура под наблюдението на главния прокурор.

„Задържането е станало снощи в хотел в Истанбул, в 03:00 часа през нощта. В четвъртък е преминал от Гърция в Турция, където го е чакала червена бюлетина. Предстои процедура по екстрадиция ”, заяви пред NOVA Даниела Начева, ръководител на Специализираната прокуратура.

В същото време продължава издирването на общинския съветник от Несебър – Пейко Янков.

И двамата бяха обвинени от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за изнудване, рекет и палежи.

При мащабната акция в Бургас и региона разследващите арестуваха над 20 души, но ще поискат задържането само на 5 от тях. Днес специализираният съд трябва да реши дали ще уважи искането на държавното обвинение или и тези петима души ще излязат на свобода.

Според разследващите, престъпната група изнудвала бизнесмени да плащат „такса спокойствие”, а тези, които отказвали, били наказвани с палежи на собствеността им.