Турция ще съди граничарите ни, защото никой не вярва на кривосъдната система

 Двамата бивши и двамата настоящи граничари живеят в страх, че ще бъдат осъдени от турската държава, въпреки че са оправдани и от българския, и от Европейския съд

Турция ще съди Михаил Цонков и четиримата му колеги за убийство на рибар, защото никой вече не вярва на българската кривосъдна система.

Турският наказателен съд в Къркларели отново поиска възобновяване на делото за инцидента от 2008 година, когато при опит да бъде задържан загина турски бракониер, а десетки рокери, полицаи и общественици се събраха пред Съдебната палата, за да подкрепят героите.

„Искаме да покажем, че националното самосъзнание на българина все още е будно. Българинът уважава хората, които са изпълнили своя дълг и са защитили родината“, заяви пред камерата на бТВ Пламен Петров от мото клуб „Хулиганите“.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов бяха оправдани от всички съдебни инстанции в България, след като две експертизи доказаха, че изстрелът от пистолета му е произведен, след като оръжието се е оплело в рибарските мрежи при схватката. Служителите са оправдани и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Въпреки това турският наказатален съд в Къркларели иска българските граничари да представят свои доказателства за инцидента преди 10 години.

Наскоро бащата на героя Михаил Цонков призова държавата да се позове на договора, който е сключен с Турция за взаимно признаване на издадените съдебни решения. Ако Анкара изпълнява задълженията си, трябва съдебното производство срещу граничарите да бъде прекратено.

Той обаче е сключен през далечната 1976 година, когато за разлика от сега е имало доверие в съдебната ни система. В последствие обаче българското правосъдие заприлича на кривосъдие. Затова бяха заведени и куп делата срещу страната ни в Страсбург. Как Турция да вярва в кривосъдната ни система, като и ние нямаме никакво доверие на магистратите?