Хиляди родители подписват петиция за нова грипна ваканция заради коронавируса

Над 200 родители от Бургас вече са се подписали под петиция за нова грипна ваканция, страхуват се за здравето на децата си заради коронавируса

За удължаване на ваканцията на учениците от цяла България до въвеждане на дистанционно обучение настояват родители в петиция до министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Над 4000 българи, сред които и близо 210 родители от Бургас вече са се подписали под онлайн документа.
„Моля, да подписват само пълнолетни граждани! Децата не участват, защото така ще я компрометират“, предупреди инициаторът на петицията! Ако искате да помогнете, пратете я на родителите си, призова той.
Освен за удължаване на ваканцията на учениците от цяла България, разтревожените родители искат да се въведе дистанционно обучение, за да могат децата им да усвоят учебния материал.
„С оглед на настъпващата епидемия COVID-19, считаме че запазването на работеща здравна система ще е от изключителна важност. Не само за болните от коронавирус, но и за всички останали, нуждаещи се от здравна грижа. Т.е. трябва да опитаме да забавим разпространението за епидемията. Доколкото е възможно. Една ключова мярка е да се ограничи заразяването на децата в училищата. Според нас, това е един от големите канали за разпространение на инфекциозни болести“, пише Божилов.
„Нека не бързаме с заключенията, че за учениците опастността е минимална. Особено след като в момента има грипна вълна, която е намалила имунитета на боледувалите деца. Освен това, децата имат и родители, и баби и дядовци, за които има опасност при заразяване“, добавя той.
„Нека удължим „Грипната ваканция“. Спешно да се направи организация на дистанционно (онлайн) обучение, за да могат децата да продължат обучението си, въпреки кризисната ситуация. Нека опитаме да забавим разпространението на COVID-19! Нека да направим необходимото здравната ни система да издържи!“, призова инициаторът на петицията.