Хотелиерите в Слънчев бряг да вдигат заплатите!

Липсата на работници принуждава някои от работодателите да държат служителите си целогодишно

С приближаването на летния сезон хотели и ресторанти по Черноморието все още не могат да намерят необходимия брой работници. Няма и да намерят, защото разочаровани от скъперничеството на шефа и безпаричието, хората бягат на Запад. Единственото спасение хотелите да не останат без служители е собствениците да вдигнат заплатите, но несимволично.

Както се вижда и от обявите, търсенето на работна ръка продължава, съобщава бТВ. Затворени хотели и заведения може и да няма, но тенденциите са работа с по-малко персонал, компромис с обслужването или запълване на липсата на кадри с чужденци.

Към момента внесените работници са по-малко от миналата година, но броят им ще расте, защото тепърва пристигат у нас.

Обявените работни места за това лято са с близо 1000 повече от миналото. Повече са и наетите работници през Бюрата по труда.

Въпреки че вече посреща клиенти, един от ресторантите в центъра на Слънчев бряг още търси работници – бармани, сервитьори, готвачи.

Елена Петкова е сигурна в уменията си, но разочарована от работодатели.

„Два месеца казват, че ще вземеш минималната работна заплата… следващите два месеца, когато хотелът е препълнен с туристи, тогава вика ще вдигнем още 100 лева“, обясни Елена Петкова, която е работила като камериерка.

„Много са важни условията, които предлага работодателя, за преодоляване на този дефицит“, заяви Ангел Ангелов от Агенцията по заетостта.

В един от хотелите в Слънчев бряг са намерили успешната формула – целогодишна заетост за ключовите кадри, високи заплати и премии.

Липсата на персонал обаче принуждава хотелиерите масово да предлагат „ол инклузив“.

За да могат да наемат и ученици на работа, от бранша предлагат професионалните училища да им издават по-рано документите за завършване – в края на май вместо в края на юни.

За да не плащат на работниците си толкова, колкото заслужават, босовете през миналата година решиха да внесат работна ръка от чужбина. Сега се оказва, че и те не щат да работят у нас. Сега от бранша искат да излъжат и учениците, но баламите свършиха. Време е хотелите да осъзнаят, че няма да останат на пазара, защото ще останат без персонал, ако не плащат служителите си толкова, колкото заслужават.