Честито! Гърция призна Северна Македония

Дали след като ни окрадоха историята, съседите няма да ни отмъкнат и Пиринска Македония?

Със 153 гласа „за”, 146 „против” и един „въздържал се” гръцкият парламент ратифицира договора за името на Македония.

Споразумението подкрепиха 145 депутати от СИРИЗА плюс още осем народни представители, съобщава бТВ. За да бъде ратифициран договорът, беше достатъчно мнозинството в гръцкия парламент да гласува „за”. Преди вота обаче премиерът Алексис Ципрас постави цел – минимум 151 гласа.

С ратифицирането на Преспанското споразумение, което беше подписано между Атина и Скопие на 17 юни, се отваря пътят на Македония към членство в НАТО, а на по-късен етап и към Европейския съюз.

След като стана ясно решението на парламента в Атина, премиерът на Македония Зоран Заев написа във „Фейсбук”: „Честито, прятелю мой Алексис Ципрас, заедно с нашите народи постигнахме историческа победа. Нека Договорът от Преспа бъде вечен, нека са вечни мирът и прогресът на Балканите и в Европа”.

По силата на споразумението Република Македония ще промени името си на Република Северна Македония. Конституционните промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано този месец.

Наскоро обаче бившият депутат от Патриотичния фронт Велизар Енчев предупреди, че Скопие може да ни вземе Благоевград. Според него с името Северна Македония получаваме една евентуална териториална претенция в бъдеще време.

Той припомня думите на бившият външен министър Никос Кодзиас, че е по-добре Македония да е приятел на Гърция, отколкото да е част от Велика България.