Ще изникне ли хотел върху изораните дюни на Къмпинг „Смокиня“?

 Музикантът Васил Гюров припомня, че схемата е добре позната след подобна „оран“ на плажа се появяват строежи край морето

Възможно е да се появи нов строеж на Къмпинг „Смокиня“. Това предупреди музикантът Васил Гюров.

Според него е възможно бизнесменът Иван Нончев, който е обвинен за разораването на дюната, да си плати глобата и гаранцията от 10 000 лева, а после да се окаже, че статутът на земята е променен и да започне да се строи.

Заедно с него и 24-годишният багерист Манол Пазвантов са повдигнати обвинения за унищожаване на природна забележителност. Законът за това престъпление предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация. Глобите са от 3000 до 10 000 лева. Нончев обаче отрича да е познавал багериста и да го е наемал за тази дейност.

Пясъчните защитени образувания са били разкопани в следобедните часове на 11 януари.

„Много хотели има вече върху дюни. За мен обаче този човек е един бушон, който ще изгърми за назидание, за да се каже, че се върши някаква работа. Факт е обаче, че на пясъка има хотели. За съжаление апетитите са големи. В момента на плаж Силистар се строи. Пускал съм снимки в социалните мрежи от „Свети Тома“, на които се вижда как се заравнява. С багери се изсипва пръст върху пясъка, за да може да се каже, че там дюни няма“, заяви музикантът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

„В „Оазис“ имаше неизвестен извършител, който заравни всичките дюни. Това се случи и на плажа „Селистар“. За Слънчев бряг няма смисъл да говорим. Цялата държава от 4500 дка дюни 70% са станали частни. Всички държавни служители тръбят, че дюните са изключително държавна собственост, а как е възможно 70% от тях вече да са частни?“, попита той.

„Преди години на Къмпинг Юг се появи един хотел върху пясъка. Когато хората си платят където трябва, никой не ги закача, а този човек (б.а. Иван Нончев) явно не е координирал действията си с кметове и с висши служители от държавни институции. Затова ще изгърми“, обясни Васил Гюров.

„Преди години имаше стотици палатки и нито една откъснат лилия, а сега са изгонени и виждате как природата изчезва. Гонят ги, защото обикновено те подават сигналите“, жалва се той.

Според информация на колегите от „Биволъ“ Иван Нончев се е сдобил с имота на площ от 683 кв. метра на Къмпинг „Смокиня“ за 5000 лева.

„За един сезон толкова струва да си оставиш караваната на къмпинг. Това не е нормално, но по-странно е как дюните, които са държавна собственост, да стават частни и да се връщат земи. Това е най-голямото нарушение. Това е все едно да ни върнат някакво парче с вода от морето. Няма как там да е имало ниви, нито каквото и да било. Въртят се далавери“, коментира Гюров.