Ще се повтори ли скандалът със завишените оценки в провинциални гимназии?

Тазгодишните матури вървят добре. От просветното министерство отчитат, че преписването е ограничено до минимум и оценките в дипломите ще бъдат адекватни на знанията на абитуриентите от випуск 2018.

А дано!

Ами ако все пак се повтори случката от миналата 2017 г., когато випуск на айтоска гимназия бе със среден успех, по-голям от този на елитните бургаски заведения?

И в резултат желани университетски специалности бяха заети от ученици, които с мъка владеят български език, за сметка на други.

Истината е, че жертви на несъвършенствата на системата ще има, докато в образованието ни властва криворазбраната автономия.

По закон висшите учебни заведения сами определят начина на прием за всяка година. И при положение, че бройките за прием са повече от тези на кандидатите-поредният скандал е на лице.

Дори в СУ „Климент Охридски“ ще се влиза с тройка, в желани и дефицитни специалности ще се записват слаби ученици…А елитът. Елитът отдавна е ориентиран към следване в чужбина и няма надежда скоро тенденцията да се промени.

Затова и дипломите от родната Алма Матер продължават и ще продължават да девалвират. А държавата ни да произвежда никому ненужни вишисти.

Може и да не му харесва на някой, но при соца приемът се планираше.

И докато това не се върне, системата ще се разпада.

Крайно време е бизнесът също да се ангажира с проблема и да се обвърже със създаването на бъдещите си кадри.

Другото е безсмислица и наливане от пусто в празно.

Колкото до матурите, те не бива да са панацея, а свидетелство за зрелост.