Ще се строи ли върху дюните на плаж Корал?

Мирослава Петрова от „Да запазим Корал“ показа проекта на Общия устройствен план и разкри, че върху пясъка ще се строи, но кметът Лапчев каза, че ОУП още няма

По кадастър на плажа Корал има 90 дка дюни и проектът на Общ устройствен план на Царево предвижда строителство върху тях. Това каза Мирослава Петрова от сдружение „Да запазим Корал” в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Според нея става въпрос за грешка, защото по закон върху дюни не може да се строи.

Тя предупреди, че ако се появи инвеститор, подведен от ОУП, който не може впоследствие да осъществи, ще плащаме всички, защото държавата ще бъде осъдена.

Кметът на Царево Георги Лапчев обаче изтъкна, че Общият устройствен план все още не е готов. В момента се прави екологична оценка и не зная на какви данни тя се позовава, добави той.

„Върху дюни няма да се строи. Спрете с тези манипулации – вади се някаква информация някъде от интернет”, коментира кметът.

„Дюните на Корал не са само на снимка. Те са там и по кадастър“, заяви Петрова.

Според нея от 122 дка общ терен, който се намира зад плажа, 90 са дюни.

„Върху тази територия в момента по неведоми обстоятелства се планира градуостройство, т.е. планирана е зона за курортни и допълващи дейности с плътност 30 метра и коефицент за интензивност на застрояването 1“, уточни активистката от „Да запазим Корал“.

„Не виждам какво коментирате, защото Общият устройствен план на Община Царево още не е готов. Той не съществува. Най-вероятно гледате стария ОУП“, заяви Лапчев.

„Тази дама всяка година си слага камиона, който е преустроен на кемпер, точно на тези места. Може би това е това е причината за инициативата й. Корал е много по-мил на нас местните хора и няма да допуснем той да бъде похабен“, каза още той.