Явно трябва да сме на дъното по свобода на словото …

Нападенията и заплахите срещу журналисти се увеличиха през последните месеци. Да си журналист в България може да е опасно“, се казва в анализа на международната организация „Репортери без граници“, която изследва свободата на медиите в 180 държави …

Европейският центъра за свобода на печата и медиите (ECPMF), Индекс на цензурата, Международният институт на печатните медии (IPI), OBC Transeuropa, Ossigeno per l’Informazione и Организация на медиите от Югоизточна Европа  (SEEMO) публикуваха отворено писмо, осъждащо ареста на журналистите и призоваващо премиера да предприеме мерки за обезопасяване на журналистическата свобода.

В него те споделят основателни причини за притеснения :

Според информацията, която получихме, местната полиция е арестувала двамата журналисти и е отказала да ги освободи, въпреки че са показали журналистическите си карти. Полицията също така е конфискувала телефоните им и не им е позволила да направят обаждане.

След няколко часа те в крайна сметка са освободени. Притеснени сме от случилото се, което навява липса на разбиране от страна на властите за работа на журналистите. Реакцията на високопоставените служители до този момент също показва изпусната възможност за правителството да покаже силна подкрепа за разследващите журналисти.

Нещо повече, научихме, че българските власти са фокусирали усилията си върху това да разкрият източника зад журналистическото разследване и служители са направили изявления, които могат да се тълкуват като застрашаващи безопасността на журналистите.

Разследването, публикувано в “Биволь” и Rise Project – уважавани журналистически организации – от 10 септември съдържа сериозни обвинения в корупция и измама с европейски фондове за стотици милиони български левове. Публикувайки репортажа за събитие с безусловен обществен интерес, журналистите изпълниха демократичния си дълг да следят за престъпления и злоупотреба с власт.

Призоваваме правителството съобразно международните хуманитарни отговорности на България да гарантира, че репортерите, разследващи този казус ще могат да продължат работата си свободно от всякакъв натиск или заплаха, както и ще гарантирате физическата им свобода.“

Но в България да арестуваш, осъдиш или пребиеш журналист е просто и леко, а и ония управляващите и онези любители на разни брадъри дори ще потриват доволно ръце.

„Прекрасната“ свобода на словото в БГ територията не е по-различна от оная в Русия на Путин …

В индекса за 2018 г. на международната организация „Репортери без граници“, която изследва свободата на медиите в 180 държави, България  пропадна с още две позиции, заемайки 111-о място.

Дори осъжданата днес Унгария е на 73-о място ?!

Трима души атакуваха и биха Димитър Върбанов, репортер на „Господари на ефира“ във Велико Търново.

Служители на склад и шефът им посегнаха на нашия екип, съобщиха от предаването.

Репортерът Димитър Върбанов и екипът присъствали на внезапна проверка на склад, в който преди време бяха открити храни с изтекъл срок на годност. Тогава беше установено, че съдържателите на склада подменяли етикетите на просрочената стока.

Върбанов е хвърлен върху бетонна площадка, получил е наранявания по ръцете и главата.

Настанен е в Спешното отделение във Велико Търново.

Това е второто нападение срещу журналиста. През 2010 година той беше ударен с чук по главата.

И КОЙ казва, че няма свобода на словото и действието в БГ ?!!

Свободен автор – Философът