Who let the dogs out?

За засекретената от министерски съвет телена мрежа по границата на България с Турция говори в петък в предаването „Още от деня“ по БНТ журналистката на статуквото Диана Саватева (от бургаската притурка на „24 часа“), понастоящем депутат на ГЕРБ. Повод за поставения на дневен ред въпрос с пограничното съоръжение станаха и фотосите, които показват подкопаните му на места основи и възможността да бъде безпроблемно преодолявано.

 

…“Като журналист, първото, което направих – отворих интернет и намерих това постановление 181, няма да чета датата….

…Съоръжението е временно възпрепятстващо съоръжение. Временното възпрепятстващо съоръжение има за цел не да спре изцяло потока, а да забави хората, които правят опити да преминават. Като идеята е междувременно сензорните системи, които работят на част от съоръжението…. (…) Включването на съоръжението в този списък (на обектите със стратегическо значение за националната сигурност – бел. р.) дава възможност да се обмисли варианта за по-съкратени процедури, при определяне на фирми, които ще обгрижват съоръжението от тук нататък…“, разсъждава депутатстващата обективна журналистка, която никога през живота си не е изпълнявала партийни поръчки. Ама никога!

Първото телевизионно участие на Диана Саватева като народен представител предизвика бурни реакции във Фейсбук. Ето и някои от мненията:

Любомир Кольовски, журналист:

„Някакво създание, депутатка от ГЕРБ, което се афишира като журналистка, се позова в спора си с Таско Ерменков на някакво постановление на МС от 60-те години на миналия век, което забранява ние да снимаме Турция от наша територия и турците да снимат България от тяхна територия. Смях! Създанието е създадено много по-късно и би трябвало да е чувало, че военните тайни отдавна не са онова, което са били през 60-те години на миналия век. Създанието май не е чувало, че има сателити и че с един дрон може да се заснеме нещастието, наречено ограда на южната ни граница. Между другото, тая ограда май е ударена от някоя заблудена севернокорейска ракета. Или поне така изглежда.“

Иван Петров, адвокат, бивш ръководител на Апелативна прокуратура – София:

„Създанието не знае, че при влизането ни в НАТО, всички разпоредби, които противоречат на Договора за НАТО, се считат отменени! Ежечасно се разменят информация, снимки и т.н.“

Диана Саватева от село Кости бе поканена в кандидат-депутатската листа на последните предсрочни парламентарни избори от партия ГЕРБ заради своята обективна журналистика и правилно представяне на информацията.

Въпреки промотирането й като „топ“ журналистка, тя не успя да събере дори 1000 гласа.

Всъщност, ето как Цветан Цветанов представи втория човек в листата за народни представители на партия ГЕРБ от 2-ри МИР:

„Тук, разбира се, прави впечатление Диана Саватева, която е журналист на една медия. Няма да казвам коя, за да може действително и другите медии да отчетат, че имаме един доказан журналист, който винаги е изразявал обективна позиция и винаги е била един сериозен коректив на кмета и на всички тези, които правят политики, за да може действително да се вслушваме в добрите журналистически съвети, когато те са обективни.

Доколко може да бъде обективен един журналист, а не пристрастен към определена политическа сила, обслужвайки я, за да го поканят в нейната партийна листа, е въпрос, който не се нуждае от допълнителен коментар.

И се пита, както в нашумялата през 2000 г. песен на Baha Men, актуална и днес: „Who Let the Dogs Out?“