ВМРО дойде на власт и Илинденското въстание стана Северномакедонско

Иди, че разбери тези зай(ев)ци – патриоти от каква националност са, коментира евродепутатът Николай Бареков

ВМРО дойде на власт и Илинденското Българско въстание стана Северномакедонско. Иди, че разбери тези зай(ев)ци – патриоти от каква националност са, сподели във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков.

Македонският премиер Зоран Заев вбеси сънародниците ни с глупаво изказване за Илинден.

В интервю за 1ТВ, дадено на 4 август, той каза, че Илинден е македонско въстание.

„Ако някой гражданин от България си го чувства за свое – ОК. То е част от историята ни, аз нямам проблем. Но аз съм горд, защото съм първият македонски премиер, който отбелязва Илинден пред паметника на Гоце Делчев в България. Това е голям напредък. Преди това беше немислимо“, заяви Заев.

„Оставям всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани“. Така премиерът Бойко Борисов коментира изказването на македонския си колега.

Реакцията на Борисов идва ден, след като лидерът на социалистите Корнелия Нинова го призова да се откаже от политиката на мълчаливо съгласие, защото по-късно това можело да се върне като бумеранг срещу България.

Корнелия го кара някак си да се чувства като мъж, но реакцията му е ужасно закъсняла и не съвсем адекватна. Нека Бойко и Каракачанов вземат пример от Бареков, за да не излезе, че българското Илинденско въстание е Северномакедонско!