5550 души вече са подписали онлайн подписката за номиниране на следовател Бойко Атанасов за граждански кандидат за главен прокурор на РБ

БОЙКО АТАНАСОВ ЗА ГРАЖДАНСКИ КАНДИДАТ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

Бойко Атанасов е роден в град Кюстендил, където завършва средното си образование. Дипломира се по специалност “Право” към ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград. Женен е, има две дъщери. От 1997 г. работи в следствието – първоначално като помощник-следовател, а от 2002 г. заема позицията на следовател.

Явявал се е на конкурси за административен ръководител на Софийска градска прокуратура от 2011 година до 2016 година. На конкурсите е представял своите концепции за развитието на разследването в прокуратурата и следствения апарат, с оглед спазване на закона и осъществяването на надзор на законността на прокурора и на присъщите му законови функции. Ясно е фромулирал проблемите касаещи дейността на прокуратурата, както и решенията на тези проблеми, включително конкретни предложения за реформи и законодателни промени. В началото на 2019 г. Атанасов се яви и на конкурс за български европрокурор, като разобличи и показа, че и този избор е манипулиран и предрешен. Уведомен е през месец май 2016 г., че спрямо него са използвани неправомерно специални разузнавателни средства (СРС), и води дело в Софийски градски съд за това безобразие.

Няколко негови изказавания:

„Обществото трябва да знае как работи държавното обвинение и кога то сключва сделка с престъпниците и кога то не поддържа обвинения, защото са договорени с пазарлък. Когато има оферта за споразумение, доказателствата никого не го интересуват. Може да има купища доказателства, но те не се внасят в съда с обвинителен акт, защото се прави споразумение… Главната цел е да се изчистват делата, които са свързани с корумпирани политици и с организираната престъпност. Трябва да се заличат следите на олигарсите как са натрупали милионите си, а и такива, които са натрупали милиарди. В момента, в който някой се опита да промени нещо, ако не може да бъде купен, веднага му се образуват дела с цел да бъде подслушван, шантажиран, затрупват го с дела, изфабрикуват се доказателства, правят се планове за шантаж с участието на корумпирани служители от служби, които би трябвало да ни пазят от корупцията. Това е една добре смазана машина – ОКТОПОД!”

„Враговете ми са обикновени страхливци и подлеци, снабдени с власт. Без дадената им власт те се превръщат в едни най-обикновени и жалки бюрократи.”

„Страхът от разкриването на истината за незаконните действия в прокуратурата, е ужасен за тези, които злоупотребяват с властта. Затова истината не трябва да се спестява ако искаме да изградим и имаме правова държава.”

„Имаме крещяща нужда от справедливост. Справедливост, която магистратите дължат по закон, но която обществото не получава от тях.”

Преди две години пред сайта Биволъ, следовател Бойко Атанасов разкри съществуването на „шпицкоманди“ в прокуратурата, занимаващи се с мокри поръчки за прикриване на престъпления и репресии спрямо неудобни за властимащите лица. В поредица свои интервюта той осветли данни за тежки финансови престъпления и сключвани споразумения от прокуратурата с организирани престъпни групи за източване на ДДС в особено големи размери.

Макар и малцина, в България имаме такива магистрати и следовател Бойко Атанасов е един от тях и заслужава доверието на българското общество.