АЕЦ „Белене“, защото в България щели да нахлуят масово електромобилите

Ilian Vassilev

„Експертите“ на повикване и на хонорар, които защитават АЕЦ „Белене“ изтъкнаха „силния аргумент“ че ни трябва нова и то само ядрена мощност, защото в България щели да нахлуят масово електромобилите. Писах по темата още преди пет години – това е пълен фейк и доказва само тоталната некомпетентност на т.н. про-Белене експерти.
Първо, оценката за броя на електроавтомобили у нас – 1 милион !?, който щял да ни залее е директно за психиатрията. Дори при най-оптимистичните сценарии, защото преходът към електроавтомобили не е концерт по желание на Овчаров, е функция на материални възможности и избор от различни алтернативи, ще доведе у нас максимум до 300 хиляди автомобили до 2030 година. Вижте просто нивата на производство на ЕА, цените, матрицата на интерес и финансови възможности у нас – втората ръка и т.н.
Второ, потреблението на 100 км пробег масовия клас електроавтомобил е между 15 и 20 киловатчаса, т.е. при среден пробег от 20 000 км на година – т.е. ще бъде под 3 процента от сегашното потребление.
Трето, само ядрен наркоман, може да допусне, че всички електромобили ще се зареждат колите си с енергия от АЕЦ или от мрежата и то в пикови часове. Още от сега е ясно, че огромната част от ЕА ще се зареждат през нощта, когато е най-евтино и когато спят – т.е. ще балансират натоварването в часове с ниско потребление, без НИКАКВА нужда от нови базови мошност. И най-вече, повечето ЕА ще се зареждат от собствени соларни и други инсталации, т.е. няма да имат никакво отношение към мрежата и АЕЦ.
Разбирам, че про-Белене „експертите“ имат нужда да си подменят вилите, колите, яхтите и да попълнят сметките си в банките, но е страшно, че вече дори елементарно уважение към професионалните стандарти.
Уж нямаше да има публични средства, а път вече е ОК да строим хранилища, да влагаме милиарди в свързваща инфраструктура.
Не с моите пари. Този път няма да мине номера. Писна да ме обират през държавата политици.

facebook.com/ilian.vassilev.9