АЕЦ „Белене“ – Ясно е, че елитът ще си направи каквото е решил според комисиона

Grigor Lilov

„Добре дошли“ за поредната афера
ПОДПИСАХМЕ ЛИ СЕГА НЕЩО С РУСИЯ ЗА АЕЦ?

– Кога ще бъде публикуван доклада (бел. – за АЕЦ)? Получихте съгласие на БЕХ.
– Получихме, но вероятно сте забелязали, че на края имаше една фраза, която казваше „като се заличи всичката информация, която представлява търговска тайна”!!!!! В понеделник имам среща с г.-н Иванов (шефа на БЕХ), за да бъдем сигурни, че вътре наистина ще бъде заличена тази информация, която представлява търговска тайна, която утре може да ни вкара в процеси и ще го публикуваме.

Това е откъс от интервюто на шефа на БАН – академик Юлиан Ревалски пред „Дарик“.
В решението на БЕХ за разсекретяване на доклада за трябва ли ни или не АЕЦ обаче не се говори за търговски тайни, а за „съобразяване с поверителността на определена информация, касаеща дружествата от БЕХ група.“

Няколко уточнения:
1. Родните дружества от БЕХ няма как да засъдят БЕХ – те са му подчинени, негови дърщерни фирми са.
2. Търговска тайна и арбитражни процеси в случая може да има само между БЕХ и „Атомстройекспорт“.

Затова възниква въпросът какво тайно пак е подписала българската страна (както навремето ставаше с анексите за АЕЦ „Белене“) и в какво ново многомилиардно приключение ни вкарва родният политически елит и властта.
Още повече, че изглежда задачата на БАН не е била оценка на бъдещото развитие и перспективи на енергетиката и в частност атомната, а най-вероятно и оценка на някакъв вече парафиран или стартиращ проект.
Най-малкото защото в един прогностичен за десетилетия напред научно-изследователски доклад няма никакво място за „търговски тайни“, които са тайни на настоящето.
Такива тайни и съответно арбитражни дела за евентуалното им издаване може да има само при вече действащ търговско-инвестиционен проект или поне при подписано предварително споразумение по него.

И последно – ясно е, че елитът ще си направи каквото е решил според комисиона, за който се е договорил. Ясно е, че протестите ще се ограничат до псувни във „Фейсбук“.
Ако въобще ги има!

Фейсбук