Бойко обърна палачинката и промените за болничните отпаднаха

От страх да няма протести лидерът на ГЕРБавите Бойко Борисов реши предложението да не се плаща първия ден от болничните да не влиза в парламента

Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Няма входирано предложение, няма и да има. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов.
„Не може в България всеки, който си вземе болничен, полицай да го проверява болен ли е. Защото масово се лъже с това. Тази тема няма да бъде вкарвана в парламента“, заяви пред камерата на Нова телевизия министър-председателят.
„Работодателите казват, че работниците им си взимат болничен и отиват някъде. Или по – лошо, отиват да работят на друго място. На тяхно място трябва да се назначи някой, за да не спира производството и става огромен проблем. В Тристранката и със синдикатите ще се обсъжда този проблем”, добави той.
От думите му се разбира, че макар да се е извъртял на 180 градуса, все още бръщолеви небивалици за болничните и за тарикатите, които „боледуват“, за да крадат от „добрите“ чорбаджии, пардон работодатели. Очевидно заплахата на синдикалните лидери, че ще има протести, ако глупавото предложение за болничните не падне, са го накарали да го блокира, преди да е стигнало до парламента.
Странното предложение на управляващите да не се плаща първия ден от болничните вбеси икономистът проф. Димитър Иванов. Според него това е показателно докъде сме стигнали след 30 години преход. Вместо да говорим за една пазарна, корпоративна култура и организационна лоялност, ние започнахме да обвиняваме нашите граждани, че са лъжци и това показва, че нямаме пазарна, а стражарска икономика, възкликна той.
Няколко часа по-късно лично премиерът заговори за полицаи. Не може в България всеки, който си вземе болничен, полицай да го проверява болен ли е, заяви Бойко Борисов.
„При една развита пазарна икономика нямате никакъв интерес да си стоите в къщи и да се правите на болен или да отидете на почивка, защото световната динамика и конкуренция, грижите ви за фирмата, не ви позволяват това. Ако съм служител във фирма, ще трябва от къщи болен, не болен да работя или да си свърша работата, когато мога“, обясни проф. Иванов.
Бюджетарната виртуозност на финансовият министър Владислав Горанов стигна до такъв връх, че за 15 милиона лева обвинява гражданите, че са лъжци, а много са дупките в държавните финанси, добави икономистът.
Той разкри, че никъде по света няма политици, които да предлагат толкова безумни идеи като тази с болничните. Не се и налага. Във Великобритания например дори не се издавали болнични, а работниците когато са болни било достатъчно да се обадят на работодателите и да ги предупредят, че ще отсъстват за няколко дни. Никой не се съмнява, че са болни и не искат просто да си седят в къщи или както казва премиерът да отидат в Гърция на почивка, коментира проф. Димитър Иванов.
Ако обаче такова чудо се въведе и в България, горките чорбаджии ще трябва сами да запретнат ръкави, защото чираците им ще са болни поне 300 дни в годината.
Очевидно има нещо сбъркано в системата. Не е нужно бат’ Бойко да се чуди откъде да вземе толкова стражари, пардон полицаи, за да проверяват (както той се изрази) кой е болен. Достатъчно е да се сети да реформира икономиката, за да бъдат мотивирани българите да работят, а това може да стане като феодалите работодатели станат капиталисти вместо да се режат болничните.