Да играем на бъз ! Или докога ще се лъжем ?

Играта на бъз е стара момчешка игра: Един си закрива очите с едната ръка да не вижда, другата ръка поставя под мишницата си за да поема удари. Някой от другите удря и всички, едновременно викат „Бъззз“. Ако познае кой го е ударил – другият (допуснал да бъде разпознат) ще се залага. Ако не, отново се залага същия момък. Играта е със силен емоционален заряд- дава възможност да удряш някого, когото иначе не би посмял!

Бургазлии играят на бъз с рафинерия и завод за ПДЧ от дълги години на бъз и все не могат да познаят кой ги плющи и да му го върнат защото зад упоменатите коминчета и шамарчета стои властта и държавната и местната …

Но вината е и в заспалите реакции на всекидневно пердашеното туземско население и в липсата на водачи в съпротивата на тази животозастрашаваща всекидневна мръсотия. Иначе казано такива си ги избираме-дашни на обещания и извиняващи своята пасивност с точни измервания, мъгла, печки и ауспуси и липса на пари ?!

Та паричките по местен бюджет за 12 години са около над 2.5 млрд. лева, но за борба  с ежедневната мръсотия все няма ?!

Е, днес 19 ноември тази стара игра продължава – Бъзззз … И плющенето на бургазлии продължава и факти бол, но днес ще прибавим и още нещо по-ново …

Терминалът за обработка и съхранение на сярна киселина изграден през 2018 г. е уникално за страната съоръжение с вместимост 50 хил. тона.

Терминалът е разположен върху площ от близо 27 дка от порт Бургас …

Кметът Димитър Николов при откриването му заявява : „Изключително сме доволни от констатацията на нашите специалисти за защитата на нивата на безопасност и екологична такава – за да можем да живеем и работим в много по-сигурен и спокоен регион. Пожелавам на добър час и попътен вятър на новата инвестиция!“.

Дали обаче всичко е така и случайно ли е високото ниво на замърсяване в райони от Бургас покрай ул.“Иван Вазов“ и ул.“Христо Ботев“, както е днес при североизточен вятър и 145-149 mg/m3 в този район, което означава, че няма как мръсотия от „Кроношпан“ или от братската рафинерия да е довял вятърът ?!

Дали е безопасно разстоянието до тези жилищни райони е друг въпрос, но … Едни около и под 1000 метра достатъчни ли са и какво се случва при евентуална авария ?

Погледнете !

Ето примерно как стои подобен казус на другото място, където са спретнати подобни резервоари – file:///D:/PNOVOS_2018_PSPOV_RRezervoar.pdf

„Компетентен орган по издаване на съответните разрешителни за строеж и ползване (съгласно ЗУТ) е Кметът на община Пирдоп – за резервния резервоар, а за оптимизацията на процеса на утаяване в трето стъпало на ПСПОВ е Кметът на община Златица.
Разстоянието между площадката на резервния резервоар и най-близко разположените къщи на град Пирдоп възлиза на над 1000 m. а разстоянието до най-близко разположените къщи на гр.Златица възлиза на над 1500 m“.

В този документ има още по-интересни ситуации …

Да се върнем обаче на играта бъз с данните от днешния 19 ноември.

Да ги сравним с данните от сайта на Община Бургас и да видим поредните шменти-капели на синковците-общински чиновници .

Къде се 50.5 mg/m3 и къде 160 или 142 mg/m3 ?!

Пълно разминаване или лъжа ?

А сега сравнете и други данни пак от същия сайт на Община Бургас и вижте разликите и липсата на данни за времето от 19.00 часа на 18.11.2019 до 09.00 ч. на 19.11.2019 г.

Лъжите лъсват при сравнение на данните от 50.5 от горната табличка до около 132 mg/m3 според диаграмата в 09.00 ч. на 19 ноември !!!

Игра на лъжи и интереси ли е всичко и как се изграждат подобни съоръжения на около 1000 м от бургаските домове с разрешение на кмет и т. нар. специалисти ?!

Всичко това безопасно ли е ?!

Вие си отговорете и питайте защото това някога може да коства много повече от щетите на замърсяването …

снимки : Авантаж

Авантаж