Боклуци от Турция и Румъния затрупаха плажовете край Бургас

Приятели на морето събират боклуци от плажовете, донесени от морските течения от Турция, Румъния и от далечна Украйна, забраняват пластмасата на остров Света Анастасия

Сърфисти и приятели на морето отново насочват внимание към замърсяването на крайбрежието. Акцията за почистване на един от най-красивите плажове на юг е под мотото:“Черно море без пластмаса и бетон“.
Владимир Димитров от Сдружение „Зелена Странджа“ каза пред бТВ, че плаж, който е бил почистен, сега е като сметище. По надписите и по вида на отпадъците си личеше, че повечето са от Турция, от Румъния, от Украйна, уточнява той.
Над 60% от отпадъците, изхвърлени от Черно море по крайбрежието, са пластмаса.
Това показва проучване на Басейновата дирекция. Обследвани са 10 от най-големите, но безстопанствени плажни ивици по Черноморието.
„Това са продукти от ежедневието, от бита – сламки, бъркалки, прибори… Повишава се екологичната култура на обществото, информираността, хората стават по-внимателни“, обяснява началничката на отдел „Опазване на морските води и мониторинг“ Мирослава Робинсън.
Резултатите показват, че общият брой и теглото на морските отпадъци по брега намаляват.
Изследването не обхваща зимата, а точно тогава морето изхвърля най-много боклуци, отчитат екоорганизации. При последния си поход в резерват Ропотамо от „Зелена Странджа“ установяват, че един от заливите е заринат от отпадъци.
Учените в Бургас работят по проект за намаляване на пластмасовите частици в акваторията на Черно море.
Първата стъпка е забраната за използването на пластмаса от туристите на остров Света Анастасия.