Борисов предизвика международен скандал с лакомията си

„Лидове новини“: „Уникредит“, ПИБ и ББР имат участие в сделката за ЧЕЗ

„Уникредит Булбанк“, Първа инвестиционна банка (Fibank) и Българската банка за развитие имат участие в сделката по закупуването на активите на ЧЕЗ в България, твърди чешкото издание „Лидове новини“, цитирано от БНР.

Две от българските банки са обещали отпускане на кредит на дружеството „Инерком – България“, което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ – България, съобщава чешкото издание „Лидове новини“. Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 млн. евро, а другата – с 80 млн. евро.

В публикацията се уточнява още, че другата българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

От „Хоризонт” са потърсили коментар и от трите банки, споменати в разследването на чешкото издание. От „Уникредит“ са заявили, че не коментират търговски взаимоотношения – без нито да потвърдят, нито да отрекат дали изобщо са работили по сделката с ЧЕЗ. Българската банка за развитие още в неделя излезе с официална позиция, че няма отношение към сделката нито като финансираща институция, нито като гарант. Тази позиция бе препотвърдена и днес. От Първа инвестиционна банка все още се чака информация, пише „Епицентър“.

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, „Лидове новини“ съобщи, че „Инерком – България“ е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании. Тогава в предаването ни „Преди всички“ Веселин Вачков от „Лидове новини“ уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс“.

По-късно от „Инерком – България“ отхвърлиха тази информация, съобщава „Гласове“.

Президентът на Република България Румен Радев: Заблуждават ни, че покупката на ЧЕЗ е банална сделка. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството.

Президентът Румен Радев обяви, че обмисля дали да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради сделката за ЧЕЗ. „По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават”, заяви държавният глава. И допълни: „С оставка на министъра на енергетиката не приключва случаят, а генерира въпроси. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. Въпросът е кой и защо крие своите намерения”.
„Без ресурси някой получава огромна банкова гаранция. Това са много въпроси. Има ли политическа гаранция, също така? Всички чакаме отговори”, подчерта президентът, цитиран от БГНЕС.
„Правя срещи с отговорните институции, които имат отношение по въпроса, но по закон те имат отношение постфактум, предстои ми среща и с шефа на Комисията за финансов надзор”, уточни Радев.
„Големият проблем е защо не са извършени проверки предварително, като от месец се знаят потенциалните бъдещи собственици. На практика вече е сключена сделката. Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Защо Министерството на енергетиката и ДАНС не са извършили по-рано проверки? Въпросът е дали това е непрофесионализъм, некомпетенция или не са се намесили по други причини”, попита Румен Радев – пише „СЕГА“.

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш излезе с остра реакция по повод продажбата на ЧЕЗ. Той заяви, че е шокиран от това, което се случва около продажбата на българските активи, съобщава Нова телевизия.

Първото си интервю по темата Бабиш е дал за вестник, който се смята за проуправленски. В него той заявява, че въпреки че многократно е сигнализирал за нередности по сделката, министерствата в Чехия са го уверили, че всичко е напълно прозрачно.
Затова сега той ще поиска официално обяснение от Надзорния съвет на компанията-майка в Чехия, за да може да провери дали наистина има нередности. Той допълва, че оставката на министър Теменужка Петкова в България, вместо да успокои ситуацията, е била тревожен сигнал към Чехия.

Явор Дачков: Борисов предизвика с лакомията си международен скандал и постави националната сигурност на карта. Освен всичко останало. Оставка!