Превръщат бургаската болница в старчески дом

62-годишният бивш моряк Димитър Алексиев живее в УМБАЛ от декември, дъщерите му го изоставили

Бургаската болница е на път да се превърне в старчески дом. Пет бездомници живеят в УМБАЛ, защото места в домовете за възрастни хора няма и защото социалните ратаи, барабар с цялата държава, не са никак загрижени за хората, останали без покрив над главата си. Заради тоталното им безхаберие обаче, лечебното задължение трупа дългове. 250 000 лева са отделени през миналата година за бездомните старчета, живеещи в болницата. С тези пари можехме да купим техника, каза пред камерата на Нова телевизия зам.-директорът на здравното заведение д-р Светлозар Георгиев.

Според ръководството на болницата, причина тези пациенти да стоят месеци, след като клиничната им пътека е изтекла, е недобрата координация между социалните служби.

Дори пациент да бъде настанен в дом, се оказва, че няма кой да ги закара дотам. Неведнъж се случвало лекарите да возят пациентите до социални домове с личните си автомобили.

62-годишният бивш моряк Димитър Алексиев е един от бездомниците, живеещи в лечебното заведение. Там морският вълк, който преди това живеел в дома за възрастни хора в квартал „Победа”, се озовал през ноември. Опериран е, изписан е, но раните му се възпаляват и през декември отново се връща в Клиниката по съдова хирургия, изоставен от всички.

Димитър станал проблем за УМБАЛ – Бургас не заради грижите, които трябва да се полагат за него, а заради загубите, които търпи отделението.

Бившият моряк не е единственият приютен в болницата скитник. Още четирима бездомници стоят в лечебното заведение с месеци, защото след като приключи лечението им, няма къде да отидат. Повечето са без близки и дом.

Морякът Митко обаче си има и деца, и сестра. Едната му дъщеря е с адресна регистрация в Бургас, но живее в Кипър, а другата е в София. Социалните се опитват да ги намерят, но явно не полагат достатъчно старания, защото бездомникът продължава да си живее в болничната стая.

Лекарите от Университетската болница в Бургас имат морални угризения хората да бъдат изхвърлени на улицата.

Друг пациент вече една година е в болницата. Началникът на отделението ходил от институция в институция, за да урежда издаването на документите му.