Борисов се разграничи от Мария Габриел

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че не е доволен от преговорите с ПП-ДБ за съставяне на правителство и от поведението на Мария Габриел в преговорния процес. Той прехвърли на вицепремиера в оставка цялата отговорност за довеждането до успех или до провал на разговорите по конструирането на новата управленска формула. „В понеделник или мандатът ще бъде изпълнен, или отиваме на избори. Ако се разбере Мария Габриел – добре, иначе повече разговори няма да има”, отсече в петък, 15 март 2024 г., три дни преди връчването на мандата, видимо ядосан председателят на ПГ на ГЕРБ.

Явно Габриел, която на всяка цена иска в понеделник да отиде при президента с готов състав на правителство, е приела компромиси, които Борисов не одобрява и срещу които в ГЕРБ роптаят. Истината е, че в партията зрее недоволство от „съглашателското” поведение на Мария Габриел и от факта, че тя не се разграничи от нито един от провалените министри на ПП и изглежда готова да продължи да работи с тях. „Ще платим скъпо от джоба си за безумната политика на ПП-ДБ”, е оценката на Борисов за кабинета „Денков” – нещо, което никога не сме чули от устата на Габриел.

Нещо повече – Борисов вече публично дава тон и на съмненията си дали изобщо Габриел е подготвена да бъде министър-председател и дали тя ще може да овладее лостовете на държавното управление. А това е много сериозен въпрос, който изниква с цялата си острота, както пред ГЕРБ, така и пред парламентарното мнозинство, което ще застане зад нея. Амбицията не е достатъчна, за да бъдеш успешен премиер. Пример за това е катастрофалното 9-месечно управление на акад. Николай Денков, което нанесе огромни щети държавата, смята Борисов.

Борисов съзнава, че ако Габриел ще е продължението на Денков, това ще рефлектира крайно негативно върху ГЕРБ. И бяга от този сценарий. „Ако се провалиш и ти, ще се сгромолясаме, защото няма да имаме повече инструменти на нашите избиратели какво да направим. Твоят провал е прогнозиран от тях”, предупреди я Борисов още на 5 март 2024 година.

Гневният тон на Борисов е ясен индикатор, че той фактически разграничи себе си и ГЕРБ от евентуалното правителство на Мария Габриел. Което може би означава, че страната върви към предсрочни избори за нов парламент.