Влизането ви еврозоната може да бъде удобно за препиране на нечисти пари

Нямаме намерение да вдигаме данъците, категоричен е министърът на финансите в оставка Асен Василев по повод казаното вчера от ръководителя на мисията на МВФ Жан-Франсоа Дофен, че една от препоръките на мисията към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията. ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, каза Василев. Той припомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември тази година, каза министърът.

Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, ще има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, каза министърът.

Министърът на финансите Асен Василев увери, че замяната на левовете с евро ще става по фиксирания курс от 1,95583 лв. за едно евро. Има обаче една подробност – сега, ако човек отиде в банка с искане да внесе над 10 хил. лв. в брой, трябва да попълни декларация и да обясни откъде има парите. При влизането ни в еврозоната хората ще могат да обменят безплатно левове за евро в банките и в пощенските клонове.

 

Коментар на редакцията.

Разбира се, всички подробности около станалото вече почти неистово желание да приемем еврото, и то колкото се може по скоро, са известни само на тесен кръг хора. Въпросната обаче подробност, описана по-горе, някак естествено води до добре обосновано предположение, че много нечисти пари ще бъдат успешно препрани при приемането на еврото. И това може би обяснява бързането от страна на сглобката да влезем още от началото или средата на 2025 година в еврозоната.