Британският турист Джон Коуън починал след почивка на Слънчака

За случая съобщава британският Mirror, публикацията е придружена със снимка на хотела. Мъжът е починал на 19 юни. Близките на 43-годишния Коуън са категорични, че той се е разболял именно по време на престоя си в 3-звездния хотел в българския курорт, а състоянието му се влошило у дома и вече са завели дело срещу туроператора Jet 2, организирал екскурзията.

След завръщането си, той е бил няколко дни на легло, след това се появил остър недостиг на въздух. Личният му лекар е констатирал, че е болен от пневмония. Коуън е бил незабавно настанен в болница, но инфекцията е причинила блокаж на бъбречните функции.

По време на наложилата се операция сърцето на мъжа е спряло за около 30 минути, което довело до фаталния изход. Близките на покойния твърдят, че и други четирима негови приятели също са се разболели от легионелозата.

„Нито Jet 2, нито хотелът ни съдействаха, изобщо сякаш те просто се опитват да потулят случая, а не да помогнат на опечаленото семейство. Туроператорът ни каза, че самолетът не е тестван и че не допускат, че това е източникът на заразата“, казва братът Бари пред британският Mirror.

Втори британски турист, почивал у нас, е издъхнал от „легионерска болест“. Това твърди вестник „The Sun“. Според статията мъжът е отседнал в хотел в Слънчев бряг. Британската преса съобщава и че има още двама британци, диагностицирани с инфекцията, но те се възстановяват. Твърди се, че и те са отседнали в същия 3-звезден хотел в българския курорт.

Легионелозата, известна още като легионерска болест e инфекциозно заболяване с потенциално фатален край, причинено от аеробна бактерия от рода Legiomella. Причинителят на легионелозата, в над 90% от случаите е Legionella pneumophila, изолиран за първи път през 1977 г.