БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Искаме да се спрат всички процедури по гледането на Истанбулската конвенция в парламента. Смятаме, че този, който трябва да се произнесе по спорния въпрос, е българският народ – настояват от БСП.

Съобщават още, че утре ще внесат необходимите подписи на народни представители от „БСП за България” в НС с искане – за решение за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция.

„Само народът може да каже каква е волята му по този въпрос, след създалата се ситуация. От “БСП за България” продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на конвенцията – що се отнася до насилието над жени, деца, домашното насилие. Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. За да има ефективни резултати, трябва да приемем промени в българските закони. Ние сме твърдо против насилието над жени, деца, домашното насилие и продължаваме да внасяме закони. Вече внесохме промени в Наказателния кодекс. Предлагаме и изграждане на центрове за хората, пострадали от насилие. Стъпка по стъпка, по темата за насилието, ще изпълним всичко“ – допълват социалистите.