Малката Натали от Бургас се нуждае от 39 000 евро за лечение

Държавата отказва да й помогне, а близките на момичето съжаляват, че са потърсили помощ от Фонда за лечение на деца

Познаваме Натали от благотворителните кампании за нея. Благодарение на дарители, момиченцето, което е родено с детска церебрална парализа (ДЦП) и аутизъм, успя и да проходи. За съжаление, състоянието ѝ се е влошило и сега се нуждае от хирургическа операция. Пред камерата на bTV майката на Натали – Калояна Канариева сподели, че сумата, която е нужна за лечението ѝ е 39 000 лева. Тя потърсила помощ от Фонда за лечение на деца, но очаквано получила отказ. Държавните чиновници са научени само да вземат, но не и дават.

Оказа, че Наталка има вродена болест на червата, която е разновидност на синдрома на Хиршпрунг, и тоскичен мегаколон, разказа майка ѝ.

Детето се храни със система от малко повече от месец.

След силните коремни болки и отказа на дебелото черво да функционира, детето спря да приема храна и течности, попаднахме в болница. Наложи се силно антибиотично лечение, но се оказа, че бактериозата от това, че има тоскичен мегаколон е толкова силна, че антибиотиците вече не помагат, разказа майката.

Отделно абокатите ѝ се сменят през два дни, а сестрите вече не могат да намерят венички. Детето живее в непрекъснато страдание, добави тя. Мъча се да ѝ спасявам живота ден за ден.

Когато гастроентеролозите потвърждават, че Натали има рядко заболяване и я насочват към хирург, Калояна се обръща към детски коремни хирурзи в Пловдив и София. Те отговорили, че предвид първичното заболяване на Натали, не биха поели риска да оперират дете с детска церебрална парализа.

Затова майката търси клиники в чужбина и Фонда за лечение на деца. Спира се на болница в Берлин, където цената на операцията е 39 хил. евро. Фондът обаче отказва да я финансира.

„Имаме стотици, да не кажа хиляди оперирани деца, които са си съвсем добре и няма никакви проблеми – каза пред bTV проф. Пенка Стефанова от Детската хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. – Още повече, съгласете се, това е и въпрос на българска чест това – детските хирургии в страната, изобщо като специалност, ние сме едни от първите в ЕС и как ще изпратим на колегите нещо, което се извършва всяка седмица в тези клиники?“.

Според директора на Център „Фонд за лечение на деца“ д-р Мариета Райкова „лечение не е отказано, а е посочено на майката къде детето би могло да се уточни чрез диагностика и евентуално да бъде оперирано.

Съжалявам, че потърсих Фонда за помощ, защото така загубих ценно време за детето си, каза Калояна. Същевременно в болницата в Германия ни чакат и всеки момент могат да извършат лечението.

Вече съм говорила лично по няколко пъти с всички хирурзи от Пловдив и след изказано мнение, че няма да рискуват с детенце с ДЦП, вече няма да мога да им се доверя, добави тя.