Бургас отбеляза Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста

 

С тържествен ритуал, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф, Бургас отбеляза  Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста.  Венци и много цветя отрупаха паметника на признателност, издигнат от потомци на спасените в памет на смелите и доблестни бургаски общественици, които преди 77 години не са допуснали техните съграждани от еврейски произход да бъдат депортирани с ешалоните на смъртта.

„Днес ние отново изразяваме своята почит и благодарност към Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев и много други общественици и обикновени хора, които не допуснаха трагедията, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи. В страшните години на Втората световна война има много отделни примери за състрадание, но няма друга страна и друг народ, които организирано да защитят и да спасят от сигурна смърт цялото си еврейско население. В условията на зараждащ се антисиметизъм, с опити да се подмени историята и да се неглижира Холокоста, за нас, потомците на спасителите и на спасените, паметната дата 10 март придобива особено значение.  За нас това е Ден на човечността. Сега ние сме тук, за да заявим волята си да не допуснем подобен акт на масово човешко унищожение да се повтори”, каза Алберта Алкалай – потомка на спасени евреи и председател на Център Алеф”.

Пред паметника на признателността, издигнат в Зоната на толерантността в Бургас, да отдадат своята почит към спасителите дойдоха кметът на Бургас , председателят на общинския , представители на областната администрация, на ПП ГЕРБ , на Държавен архив – Бургас, на Български антифашистки съюз, общински съветници, учители и директори на бургаски училища, потомци на спасени евреи и множество граждани.