Още двама с коронавирус, заразата стигна и София

Възрастен мъж и жена му са изолирани в „Пирогов“ заради коронавирус. Заразата трудно ще бъде спряна, защото са ходили често при сина си на базара „Илиянци“

66-годишна жена и 74-годишен мъж, настанени в „Пирогов“, са дали положителни проби за коронавирус. Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. С това случаите у нас стават шест, съобщава бТВ.
Мъжът и жената са семейни. Няма данни да са пътували в чужбина. Има непотвърдена информация, че синът им е работил в стоков базар „Илиянци“.
Мъжът е постъпил вчера с обострена дихателна недостатъчност, като за него има данни за предишно белодробно страдание. Жената е постъпила днес и е в тежко състояние. Наложило се е да бъде спешно интубирана, обясни председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.
В „Пирогов“ е директорът на Софийската регионална здравна инспекция, който трябва да препоръча конкретните мерки, които да се вземат в болницата. Вътрешното отделение вече е изолирано. Трябва да се установят контактните лица. На първо време това са около 89 души. Започнала е процедура по тяхното изследване и карантиниране.
„Много от страните членки са обявили ваканция за учениците, но това са страни, в които има повече случаи на заболели. Щабът ще заседава тази нощ по тази тема и утре ще стане ясно какви ще са мерките“, допълни Мутафчийски.
Той отново припомни, че децата не са най-застрашената група, а възрастните хора.
„Както казват в Германия – внуците могат да убият бабите и дядовците си. Трябва да ги предпазим“, допълни председателят на щаба.
„Мерките, набелязани досега, са абсолютно съпоставими с другите страни в ЕС. Дори някои държави са предприели още по-драстични мерки. Има и страни, които доста по-лежерно гледат на проблема. Единствените мерки, които са дали резултат до момента, са китайските. Те са изключително драстични. Трябва обаче да се запази баланс, за да не се парализира икономиката и социалният живот“, на мнение е Венцислав Мутафчийски.
„Трябва да свикнем с мисълта оттук нататък, че ще живеем с много хора, които са заразени с вируса и животът продължава. Това е неизбежно“, каза той.
Мутафчийски призна за голям недостатък, който имат бързите тестове. Те търсят други антитела в кръвта. Човек трябва да е преболедувал или да е болен поне от 5 дни.
„Единственият недостатък на този тест е, че дава 20% фалшиво положителни и 20% фалшиво отрицателни резултати“, поясни той.
Възрастен мъж и жена му са изолирани в „Пирогов“ заради коронавирус. Заразата обаче вече трудно ще бъде спряна, защото те са ходили често при сина си на базара „Илиянци“ и доста хора може да се окаже, че са заразени.