Бушонът „Теменужка“ гръмна по сценарий, България потъва

Сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България прилича на това един квартален аптекар да обяви, че ще купи фармацевтичния гигант Рош, коментира проф. Георги Михайлов

Бизнесът на ЧЕЗ в България се продава на една световно неизвестна фирма. 2 милиона българи вече треперят от страх дали няма да останат на тъмно и студено. В най-студените дни от зимата България остана без енергиен министър. Теменужка Петкова подаде оставка, заради 20-годишното си приятелство с Гинка от Пазарджик, която изненадващо влезе в обективите на камерите като жената, която може да „усвои“ бизнеса на ЧЕЗ. Тя била „посъветвана“ по телефона от „цар“ Бойко да си ходи. Остава съмнението, че бушонът „Теменужка“ гръмна по сценарий. Този, който намаза „ските“ на енергоминистърката е вероятно същият, който има интерес да отклони общественото мнение от същността на проблема. За него е изгодно да остане в тайна истинският бъдещ собственик на компанията, която ще върти бизнес за милиарди. Затова може да се каже, че оставката на кака Теменужка е планирано събитие.

Купуването на бизнеса за 1,6 млрд. лева от една фирма, изникнала в дълбоката провинция, която е с минимален капитал и не може да се сравнява с мащабите на дейност на ЧЕЗ, прилича на това един квартален аптекар да обяви, че ще купи фармацевтичния гигант Рош. Това каза в „Събуди се“ по Нова телевизия депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

„За нас оставката на Петкова не обяснява цялата ситуация. Тя е сериозен човек, но в случая се явява един бушон. Същността на скандала не се корени във връзките между Петкова и Върбакова, а в това, че ЧЕЗ се купува от една мъничка фирма”, заяви професорът.

„Проверките няма какво да открият, защото от гледна точна на формалностите, сделката ще бъде обявена за законна”, прогнозира червеният депутат. Той подчерта, че когато става дума за енергетика, държавата трябва да бъде особено внимателна.

Скандално звучи на всеки българи сделката за бизнеса на ЧЕЗ.

Да изместваме проблема в Чехия не е сериозно, каза проф. Михайлов, след като колегата му от ГЕРБ Тома Биков попита как Теменужка Петкова може да заповяда на чешката държава да продаде своите активи – в случая ЧЕЗ на нейна приятелка.

„Проблемът е на наша територия и става въпрос за оборот от около 1,6 млрд. лева. Потребителите са около 2 млн. българи“, припомня професорът.

Биков пък изтъкна, че българската държава е длъжна да провери сделката и ще го направи. В събота премиерът Бойко Борисов разпореди ДАНС и НАП да предприемат необходимите действия в тази насока. Дали сделката е скандална или не, не може да се каже, защото никой не е запознат с детайлите, коментира депутатът от ГЕРБ.

Фирмата на Гинка (б.а. бъдещият собственик на ЧЕЗ в България) е регистрирана преди месеци и има скромен капитал. Тя се води от човек, който е световно неизвестен. Държавниците не бива да спят, когато става въпрос за това дали при първите виелици след продажбата 2 милиона българи ще са на светло и топло!

Гинка взема „хляба“ на ЧЕЗ и на приятелката си Теменужка. И на дебилите в милата ни родина вече е ясно, че двете каки са като актьори в театъра на абсурда. Сценаристите са предвидили след като „усвоят“ ЧЕЗ, кака Нуши да изЧЕЗне от сцената. Възможни са обаче дребни корекции, породени от гнева на 2 милиона излъгани българи. Следващата зима може да изЧЕЗне и цар Боко. Когато не работи енергетиката в България, падат правителствата.