Соня Колтуклиева: Как Гинка от Пазарджик е ползвала адвокатските услуги на Allen and Overy

В странното интервю на Гинка Пайтакова-Върбакова за БТА (без снимка и автор) тя заявява, че при сделката с CEZ са ползвани услугите на Allen and Overy като „консултанти по английско право“, което незнайно защо им е било необходимо в Чехия?!
Проверих: това е глобална юридическа фирма с персонал от 5400 души, от които 2800 юристи; с годишни приходи от милиард и половина паунда (около 3 милиарда и половина лева); с офиси в цял свят – 44 кантори в 31 държави.
Фирмата е създадена през януари 1930 г., става прочута със съветите си за крал Едуард Vlll при абдикацията му през 1936 г., заради брака с американката Уоли Симпсън, след което начело на Британската империя застава бащата на днешната кралица Елизабет ll.
Малко е странно, че централният офис на Allen and Overy се намира в Източен Лондон, а не в Централен Лондон, където (в Lincoln Inn, например) се помещават канторите на най-богатите и авторитетни юридически фирми… Но въпреки това, Allen and Overy е част от неформалния Magic Circle от базирани в Лондон юридически фирми с най-големи приходи и международна дейност. През октомври 2017 г. фирмата А&О сензационно повишава годишните заплати на начинаещите си адвокати на 81 000 паунда ( около 190 000 лева), което увеличава и плащанията от страна на клиентите им.

Накратко: как Гинка от Пазарджик с нейните скромни доходи от незначителен бизнес в България си е позволила услугите на адвокати от Allen and Overy, чиито хонорари със сигурност възлизат на стотици хиляди паунда?!
… Ясно е, че Гинка е подставено лице. Но защо всичко е толкова очевадно съшито с бели конци и кой така брутално се подиграва с интелигентността на българската публика с това долнопробно шоу?!

….КОМЕНТАР на български финансист, пожелал анонимност: ЧЕЗ е държавна компания и ще иска 320 млн евро реални пари. Отделно Гинка Върбакова ще трябва да плати още 120 млн евро веднага на ЕБВР, освен ако не получи държавна гаранция от правителството, плюс да осигури още толкова за изпълнение на петгодишния бизнесплан, защото иначе цената, която е определена от КЕВР още през юни – отива по дяволите.
Парите на ЕБВР са револвиращ инвестиционен кредит. Там има изрична точка, че ако ЧЕЗ продаде на нестратегически инвеститор бизнеса си в България, този кредит става изискуем и подлежи на незабавно връщане…Ако правителството застане зад сделката или се предоговорят гаранциите, може Европейската банка да не си търси парите веднага.
Тук вече, си мисля, става ясно каква е била ролята на министър Теменужка Петкова в услуга на дългогодишната й приятелка Гинка Върбакова и защо премиерът Борисов й поиска оставката.

Апропо, Бойко Борисов в понеделник, 26 февруари, пристига в Лондон. Част от програмата му е среща в Европейската банка.

… Та значи, сделката за ЧЕЗ-България, изисква над 1 милиард лева „живи пари“. В България в момента никой няма достатъчно свободни пари за тази сделка, нито пък има банка, която да ги осигури на „инвеститор“ като Гинка Върбакова.

Допълнение от адвокат, пожелал анонимност: всъщност Гинка не е толкова безобиден играч, колкото звучи. Тя доста отдавна е в този бизнес и приходите й далеч не са толкова незначителни. Отделно хич не е дива циганка от Пазарджик. А и сериозните контакти покрай министър Теменужка Петкова и милионера от Словакия, който е финансирал бизнеса й с фотоволтаици, не са за пренебрегване. Навярно има приходи от соларните паркове по 5 млн лева годишно, от които значителна част отиват за погасяване на кредити, освен това, трябва да е изплатила дела на словака при оттеглянето му, така че не й остават достатъчно свободни пари. Интересно е и какво е декларирала пред НАП през годините, с колко „бели пари“ разполага …

Коментар на икономист, пожелал анонимност: А като навлизам в детайлите с Гинка, тази сделка става все по интересна. От една страна банка, оперираща в България, такива кредити не може да й отпусне законно дори и да иска и да има парите в трезора си, защото при такава голяма кредитна експозиция – на практика никоя банка у нас не може да изпълни изискванията на Регламент 575 и базелските правила.
От друга страна, при прехвърляне на собствеността от ЧЕЗ на Гинка, КЕВР трябва да измени всичките лицензии. А за да стане това и да се спазят законите, Гинка Върбанова трябва да покрива изискванията за издаване на самостоятелна лицензия, а отгоре на всичко е обвързана и с бизнесплана на ЧЕЗ – т.е. трябва да докаже наличие на пари за изпълнението му.
На практика всичко това може да се случи с оказване на страхотен натиск върху няколко държавни органи да сгазят закона и то грубо да го сгазят!

… Това, че Гинка е „сламен човек“ е ясно. Но кой дава парата е интересно и кой е гарантирал благоразположението на българската държава към Гинка Пайтакова-Върбакова и нейната услужливост.

Соня Колтуклиева