България ще произвежда части за „Еърбъс“, но не в Бургас, а в Пловдив

Добрата вест си е добра, но …

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на „Еърбъс Хеликоптерс“ Серж Дюран подписаха вчера спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс“ по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери „Кугар“ и „Пантер“, съобщава OFFnews.bg.

„С подписването на тази спогодба издигаме нашето сътрудничество на едно ново, по-високо ниво“, каза министър Каракачанов. Той благодари на екипите от българска и френска страна за успешните усилия да бъде постигнато споразумение за окончателното уреждане на отношенията между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс“.

Спогодбата предвижда френската страна да осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети „Еърбъс“.

Първата копка на завода е направена вече в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Освен това френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“ ще предостави един хеликоптер „Дофин“ за ползване от Военноморските сили.

На церемонията, която се проведе в Министерството на отбраната, присъстваха посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, заместник-министърът на отбраната Анатоли Величков, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, както и представители на френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“.

Мдаа … Хубава новина, но защо подобни новини не са с източник Бургас ?!

Писахме за тези озадачаващи факти преди три години  …

В Бургаска област се изсипват огромни пари в ръцете на 2-3 фирми, които пари след това се открадват.  Огромна кражба, вследствие на която при много голямо европейско финансиране говорим за 16-то ниво на доходи в България. Как може, това е абсурд! Във Варна е скандално, че е 6-то, а в Бургас е 16-то, заяви Радан Кънев.

А водачът на листата на „Нова Република“ във 2МИР Стоил Яков допълни „прекрасната“ картина в Бургас с откровения изречени за пръв път от десен политик, защото досега такива се смятаха Костадин Марков, Димитър Николов, Вълчо Чолаков, за които знаем, че нямат конфликт с интересите си и политическият пиар…

„Кандидат-депутатите за на ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти в МИР Бургас, които участваха в дебата на „Тази сутрин”, бяха единни, че градът се развива добре“.

 

С това може да се изчерпа всичко, което може да се каже за предизборния дебат. Само, ако не беше толкова жалко. Защото първо, градът не се развива добре, а областта още по-малко. И, второ, това показва страха на „водещите“ политически сили да признаят проблемите, които са насадили на жителите от Бургас и региона.

Статистиката на НСИ показва, че ако средно за България БВП на човек за 2015 г. е 11 574 лева, за Бургас той е ЕДВА 8 687 лв. или с ЦЕЛИ  2 887 лв. по-малко ?! Какво ни говори този факт за „най-хубавият град за живеене в България “ – че няма промишленост, че козметиката с евросредства не води до промяна в икономиката, че не създава нови работни места носещи добавена стойност, че цялата сага ИЛП или Индустриална зона е фалш, както и думите на кмета ДИМ.Николов, управляващ Бургас вече почти 10 години ?!

 

Само че, област Бургас нито се изчерпва само с града, нито градът се развива толкова добре, колкото искат да ни внушат.

На база на това, което Бургас като регион, „получава“ като европейски средства, то Бургас и цялата област трябваше да дишат най-чистия въздух, да се движат по най-изрядните пътища, да произвеждат най-много за вътрешна консумация и износ. (Усвояването от общините в област Бургас на евросредства по Оперативните Програми с европейско съфинансиране е 1 413,6 лв. на човек, което е далеч над средната за страната стойност от 688,8 лв. на човек).

За сметка на това хората от Бургас дишат замърсен въздух, движат се по разбити улици или газят в кал и прах, принудени са да се отказват от бизнеса си и да се чувстват „благодарни“, ако успеят са се вместят в сезонната заетост.

Има ли нещо ново ? Някаква надежда … Според един местен политик споделил в своя профил във фейсбук такава няма …

Vladimir Pavlov

Али Баба избяга…

За по старите от нас, които растяхме в свят без интернет и избор на ТВ, единственото забавление бяха книгите и игрите навън с приятели.

Е, приказката за бедния Али прецакал 40 разбойници и отмъкнал цялото им злато беше мечта на всички деца, както сега са всички лотарии и картончета за бедните българи…

Само, че нашите детски мечти бяха по реални

Хайде сега си представете, какво може да накара богатия Али Баба, барабар със сите 40 душмани, да си плюе на петите и да избяга от Бургас за да инвестира в Пловдив?

Кажете ми, какво може да накара поредният богат инвеститор в лицето на милиардера Джак Ма собственик на една от най богатите компании в света „Алибаба“ да избяга от логичния избор Бургас с излаз на море и достъп до магистрали и да отиде в Пловдив?

А вие знаете ли, че от 2007-мо лято, годината на въдворяването на Цар Митко I в Бургас, няма привлечен нито един голям инвеститор?

Тъжно ми е, че изпусна сефтето 🙁 Сега ще иска нов мандат, да разкрие барем едно работно място извън общината….

Добрите новини се случват в Пловдив – нови работни места, културна столица на Европа, но не и в Бургас …

А защо ?!!!

Свободен автор – Философът