Българската демокрация се намира в най-лошото си състояние за последните 10 години.

Това e невеселата констатация в редовният годишен доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус“, посветен на качеството на демократичния процес в 29 страни от Централна Европа, Балканите и бившия Съветски съюз. 19 от изследваните държави отбелязват спад в своите резултати.

Рейтингът на „Фрийдъм хаус“ се базира на скала от 1 до 7, в която 1 представлява най-високото ниво на демократичен прогрес, а 7 – най-ниското. Изчислява се по седем индикатора – национално и местно демократично управление, изборен процес, гражданско общество, независими медии, съдебна власт и корупция.

Резултатът на България непрестанно спада през последното десетилетие – от 2.86 през 2008 до 3.39 през 2018 г.

Тазгодишната оценка поставя страната ни на едно от последните места сред държавите от Централна Европа.

Зависимите медии и високото ниво на корупция са факторите, които в най-голяма степен смъкват качеството на демокрацията в България.

Недоброто националното управление и съдебната система, също смъкват оценката.

Лошият общ резултат ни нарежда в групата на „полуконсолидираните демокрации“, където попадат още Румъния, Унгария, Сърбия и Хърватия.

„В тази нова нелиберална среда гражданите остават свободни да протестират, да създават неправителствени организации, да публикуват новинарски статии или да отправят критики през социалните мрежи, без да рискуват да бъдат атакувани физически или да попаднат в затвора. Но подобни дейности ще ги изложат на натрапчиви правителствени проверки и шумни атаки в проправителствените медии и дори на трудова дискриминация, тъй като в тези страни връзките с управляващата партия са икономическа необходимост“, описват ситуацията изследователите. Според тях това положение представлява завръщане към „гулаш комунизма“, при който откритите преследвания са рядкост, но независими институции не съществуват, а партия и държава са слети в едно, отбелязват от „Фрийдъм хаус“.

по freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2018

Свободен автор – Философът