Всички ЕРП искат вдигане на цените на тока, но от ЧЕЗ направо къртят

ЧЕЗ е поискала увеличение на цената на тока за битовите потребители – с 5% на дневната тарифа и цели 51% на нощната тарифа (от 0,05696 ст. на 0,08603 ст.). 

Гинчето е обедняла или очаква нови разходи около сделката с ЧЕЗ ?

Предложените цени за битови клиенти са за периода 1 юли 2018 г. до 30 юни 2019 г. Предложението на ЧЕЗ за увеличението е било изпратено на КЕВР на 30 март.

ЧЕЗ иска да се увеличи с 35% и цената за достъп за битови клиенти, както и с 34% цената на пренос на електроенергия.

Всички ЕРП искат увеличение на тока, но това няма да стане, защото КЕВР ще признае само разходи, които са абсолютно необходими и ще защити обществения интерес.

Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти преди началото на конференцията „Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие – кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките“, която се провежда в „Интер експо център“.

„Няма да допуснем никакво значително увеличение“, увери Иванов.

От ЕВН вече обявиха, че ще искат от регулатора разрешение за увеличение на цената на тока с 6,9% през деня и с 5,4% за нощна тарифа.

Енерго-про поиска средно увеличение на цените с 5,5%.

Явно всяко от ЕРП-тата иска да натовари българските си клиенти, които все още не могат да се възползват от либерализацията на пазара, която е само на хартия за разлика от страните-членки на ЕС. Например в Германия има над 50 ЕРП-та …
колаж: Авантаж
Свободен автор – Философът