„Валят“ сигнали срещу ГЕРБ за роднински назначения

Във всяка община в България ситуацията е една и съща – там, където ГЕРБ имат кметове, където депутатите им оказват натиск, те просто приватизират общините, каза депутат от БСП

„Валят“ сигнали срещу ГЕРБ за роднински назначения. Депутатът от БСП Стоян Мирчев каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че само до вчера по обед другарите му са получили над 70 сигнала за роднински назначения. Най-вероятно общата бройка вече е над 100, като всички те ще бъдат проверени, добави той.

„Във всяка община в България ситуацията е една и съща – там, където ГЕРБ имат кметове, където депутатите им оказват натиск, те просто приватизират общините”, подчерта социалистът.

Той посочи, че част от сигналите идват от експерти, които от години са били на определени позиции в общините, но са били принудени да напуснат.

По думите му назначените по този начин „приятели, кумове и свекърви” често се оказват на важни постове с достъп до обществен ресурс без нужната експертиза и без конкурс.

Мирчев призна, че в случая с брата на Томислав Дончев не е бил нужен конкурс, но е факт, че е застанал начело на общинско предприятие с бюджет от 1 млн. лв. Според народния представител вицепремиерът е близък до кметицата на Габрово и е оказал натиск.

„Какво става в Силистра – положението е същото”, обяви Мирчев и показа нова схема – с общински съветници и роднини, назначени в общински фирми, в художествената галерия, в дирекция в общината и други.

Местният лидер на БСП в Силистра бил заплашван от общински съветник на име Ганчо, „че до два месеца ще се разправя с него.