„Великата“ българска телена ограда е врата в полето

30-минутният филм на Елена Йончева „Граница“, разкрива безхаберието и вероятната корупция по изграждането на ограда възпираща нелегалните мигранти по  границата ни и предизвика небивал интерес сред политици и медии

Заснети са автентични кадри на живо, от които се вижда как група мигранти от малки деца до млади мъже и жени с помощта на единична сгъваема стълба преодоляват „великата“ българска телена ограда и влизат от Турция в България …

кадър от филма на Елена Йончева

Цял вицепремиер каза, че оградата е гордостта на България и я сравни с Великата китайска стена, но оттам минават не китайци, а сирийци, иронизира депутатът Славчо Велков задочно вицепремиера Валери Симеонов …

Дори изтъкна неща още по-стряскащо, че BBC и Deutsche Welle са проявили интерес и може Европа, ако види филма, да се замисли дали 160-те млн. евро, които бяха дадени за допълнително за борба с мигрантската криза, са дадени правилно и да си ги поиска, прогнозира червеният депутат ?!

Цветан Цветанов беше на премиерата на филма на Йончева в очакване да научи компроментираща информация, която на място да опровергае.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов заяви, че поздравява депутатката за филма й.

„Материалът ще бъде проверен и от министър – председателя“, обеща той на лявата депутатка и категорично заяви, че всички служби днес работят усърдно за ограничаване на потока от мигранти.

Докато Цветанов говореше, представителите на БСП мощно го освиркаха на няколко пъти. Това обаче въобще не смути зам.-шефа на ГЕРБ, който продължи да хвали работата на кабинета „Борисов 3“.

По думите на Цветан Цветанов всяка информация, която може да подпомогне службите, е добре дошла, и отговори утвърдително на Йончева на въпроса дали според него филмът й трябва да бъде показван по националните медии.

Накрая Цветанов заяви, че призовава от тази трибуна, където са събрани медиите и политици, да се обединят всички около един документ, който да подкрепи премахване на давността за разследвания около приватизацията.

Документите за приватизация с отвличаща цел от разкритията на Йончева носени нарочно от Цветанов не разсеяха Нинова, която заяви, че няма да коментира този въпрос и няма да позволи да се размива темата.

„Папките с подписите да ги размахват утре в парламента и ще ги обсъдим. Днес става дума за филма на Елена Йончева и разкритията й“, каза Нинова пред журналисти, докато Цветанов й връчваше папката за приватизацията, а тя го контрира, че трябва първо да отговори кой ще бъде разследван и ще си подаде оставката по разкритията от филма на Йончева.

Цветан Цветанов сам се бореше със социалисти и журналисти , но патрЕотичното подкрепление на вицепремиера Валери Симеонов се изниза тихичко от зала 42 на НДК. Дали след изнесените факти от Елена Йончева, той ще има желание да отговаря на въпросите на медиите?!

След филма Елена Йончева заяви, че се радва, че Цветан Цветанов и Валери Симеонов са намерили време да изгледат лентата й изрази надежда повече никога да не се случват подобни неща.

Свободен автор – Философът