Властите оспорват правото за информация в реално време за замърсяването

Българските институции оспорват правото на гражданите да получават информация в реално време и по часове, като се крият зад пределно допустимите концентрации, които са среднодневни. Този коз се вади всеки път при опасни превишения на замърсяването, каквито е имало и снощи в София , кв. „Надежда“ например.

През април ЕК ни предупреди, че ще започне наказателна процедура срещу България, ако не вземе мерки срещу проблема. Мерки не са предприети, но екоминистърът Нено Димов и кмета Йорданка Фандъкова не пропускат да изтъкват въздуха като свой приоритет. В същото време дори готовата система за ранно известяване не се пуска от общината, защото трябвало решение на СОС.

Явно и в София и в Бургас, където кметуват герберски кметове за проблемите със замърсяването на въздуха май много не им пука. В София Фандъкова се дърпа за детайли, а в Бургас си мълчат и по веднъж на няколко години взимат отношение, макар че по ЗОС имат ежедневни задължения ?!

 

Пример бяха поредните две седмици с наднормено замърсен с ФПЧ10 въздух над Бургас през ноември и трите последователни дни – 8,9 и 10 декември в кв. Д.Езерово.

„Информацията за почасовото замърсяване на въздуха в реално време е важна, тъй като това е въздухът, който гражданите дишат във всеки един момент, там където живеят, работят или пътуват,“ заявяват от Европейската агенция за околна среда, цитирани от „Дневник“.

Важно е гражданите да знаят какво е замърсяването на въздуха по часове в реално време, защото това има сериозни последици за здравето на хората, особено за по-уязвимите: тези с хронични заболявания, децата и по-възрастните. Това потвърждават Световната здравна организация и Европейската агенция за опазване на околната среда в отговори на запитване на „Дневник“.

Почасовите данни за въздуха са полезен източник на информация за текущото състояние на въздуха и за динамиката му на местно ниво. Последствията за здравето от мръсния въздух са свързани както с краткосрочното, така и с дългосрочното излагане на мръсен въздух. Краткосрочното – в продължение на няколко часа или дни, може да предизвика неблагоприятни и „остри“ здравословни въздействия, докато продължителното – в продължение на месеци или години – има хронични последствия за здравето.
От СЗО обясняват, че краткотрайното излагане на мръсен въздух води до обостряне на симптомите при хора със сърдечни и респираторни заболявания, ограничена активност, повишена употреба на лекарства, увеличен прием на хора в болници или спешни посещения заради сърдечно-съдови и респираторни проблеми, както и повишена смъртност.

Мдаа … Интересното идва после, когато дали защото техниката се скапва или се покриват компрометиращи данни, всъщност НЯМА ДАННИ ?!

А още по-лошото е, когато данни за замърсяване има, но се мълчи и се търсят начини да се набедят отопление, транспорт и т.н. , но не и както в Бургас, където най-големите замърсители са Лукойл и Кроношпан …

Може би в този случай герберските кметове фенове на китайските инвеститори сравняват замърсяването в градовете си с онова в Пекин и спят спокойно …

Свободен автор -Философът