Разкриха как се търгува със свободата в бургаския затвор

Хората, извършили престъпления в затвора, сами разследват себе си, твърди сестрата на починалия зад решетките шампион Горан Горанов

Как се търгува със свобода в затвора? Може ли да се излезе предсрочно на свобода от Бургаския затвор срещу заплащане? На тези въпроси се опита да отговори разследващият журналист от бТВ Росен Цветков. Той разкри как се случва търговията и кой стои зад нея.

Не от днес зад стените на Бургаския затвор тече високо напрежение и по всичко личи, че той се е превърнал в доходоносно предприятие.

„Оня долу е бесен. Иска да подава към прокуратурата и, ако се стигне дотам, смятам, че и ти ще изгориш, и всичките ще изгорят”. Това е таен запис от 2013 г. на разговор между затворник, който твърди, че е платил 12 000 лева, за да бъдат освободени предсрочно той и още двама лишени от свобода и надзирател, взел парите за услугата с уговорката да ги раздели с ръководството. Но освобождаването се забавило. Един от затворниците започва да си търси парите.

Надзирателят е отстранен заради този случай. До присъда не се стига. Пламва обаче колата му. Уволнени от ръководството няма, а нелегалните високоплатени услуги в затвора продължават.

Настоящи и бивши затворници разкриха дълго пазени тайни.

Иван Радев, с прякор Монката, който излежава 6-годишна присъда за отвличане на наркодилър в Бургаския затвор, призна, че е разпространявал три години зад решетките метаамфетамин.

„Крайните трафиканти, които вкарват дрога, са на най-високо ниво. Без тяхно позволение нищо не може да бъде вкарано. На ниво началник”, казва той.

Радев твърди, че в миналото имал протекция от сегашния заместник-директор на затвора Методий Владимиров, който тогава бил оперативен работник… и дори му се отчитал.

„Били са около 20% от това, което аз съм изкарвал. Аз съм печелил 1500 лв седмично”, разказа затворникът пред бТВ.

Известният дългогодишен обитател на Бургаския затвор Симеон Стоянчов – Малката Рижа вече е на свобода. И той разказва, че наркотрафикът се позволявал от ръководителите.

„Привиква човека, който трябва да вземе наркотика, уж за следствени действия и оня си го качва, и вече си го разпръсква по веригата”, допълни Малката Рижа.

Един грам метаамфетамин е около 200 лв. в затвора, уточнява Иван Радев.

И директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров признава, че дрога там има.

Каналите са много, включително и директно през стената на затвора, обяснява той.

В ефира на бТВ бе пуснат запис от разговора между бивш затворник и един от ръководителите на Бургаския затвор. От едната страна на слушалката е Жоро Парсата – с няколко присъди зад гърба си, отскоро на свобода. От другата – Методий Владимиров, заместник-директорът на затвора.

„Шефче, добър ден! Георги съм, бе…Може ли утре за две три-минутки да дойда, че малко проблеми има?“, пита Парсата. Нямам представа какви ангажименти имам утре, отговаря босът на затвора.

Георги твърди, че също разпространявал дрога с подкрепата на Владимиров.

„В един момент се разбрахме аз да си работя, месечни пари да се отделят. Той ми урежда кордона, такса „спокойствие“, да не бъда притесняван. Майка ми беше жената за тези неща, тя ги носеше”, разказва Георги.

„Общо взето, Бургаският затвор се управлява от Методий Владимиров. Без негово решение, знание, не се взема решение. Дори на началника… То е публична тайна, че беше на Митьо Очите протеже, когато беше Митьо Очите в затвора. Много неща уреждаше”, добавя бившият затворник Георги Георгиев.

Бивш затворник пък разказа как е правил секс в стаичката, където стават срещите с адвокати. „Мен ме вадят специално, отивам в стаичката и ме чака даденото момиче, което аз съм извикал. За 400-500 лева и ти ще си затвориш очите. Той бачка за 600-700 лева. Нали има кредити да плаща“, добавя мъжът.

За да изляза на общежитие, съм дал 1000 лева, за да ми свалят режима на общ, после на лек – 500 лева, за да имам всеки месец право на отпуска. Единственото, което тях ги интересува е вътре да няма убийство, масови сбивания. Слагат точно определен човек, който ръководи самия коридор. Това е кметът, който решава кой коли, кой се беси”, разказа мъжът.

„Може да си вкарва каквото си иска. Пил съм уиски, другите момчета са употребявали различни вещества”, добавя той.

Иван Радев пък намери начин да ни даде интервю – през „Фейсбук“.

„Викам – те нещата продължават. Дори на записа това, което му казах. Казва „Да, ама за стари работи няма как до го хвана сега, дай ми нещо ново”… И това беше. Началникът на затвора уби Горан Горанов със своето престъпно бездействие”, добавя Иван.

Горан Горанов е бивш европейски шампион по борба с богато криминално досие, което го изпраща в Бургаския затвор. До 25 март тази година, когато неочаквано умира в изолационна килия малко преди да бъде освободен.

Сестра му Йонка Горанова разказа, че в килията му е имало парна инсталация, която била развалена няколко дни, преди да се случи изтичането на пара, която да го убие.

Затворници твърдят, че Горан умишлено е оставен да умре. Имало заповед от ръководството да не се отваря килията му.

„Преди да умре, е крещял, викал е за помощ, агонизирал е… тропал, блъскал е по вратата. Пародията е, че хората, които са извършили престъплението в затвора, сами разследват себе си”, допълва сестрата на загиналия.