Воевода срещу завод на Фолксваген в Турция

България все още има шанс вторият по големина завод на Volkswagen за Европа да бъде построен тук – особено след скандалните разкрития, че Турция се готви да предостави нерегламентирана държавна помощ на немския концерн, смята още воеводата  Карлос Контрера, но …

Турция е все повече уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen ще изгради производствен завод в страната след „изключително положителна“ среща между висш служител на компанията и президента Реджеп Ердоган тази седмица.

Това твърди агенция „Ройтерс“ като се позовава на три турски източници. Тя припомня, че миналата седмица двете страни са водили разговори за данъчния режим на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от 1 млрд. евро.
„Производителят на автомобили, който обмисляше да направи инвестицията в България, не е обявил окончателно решение, но източници казаха, че Volkswagen е положително настроен за инвестиране в Турция“, пише „Ройтерс“.
Според информационната агенция президентът на Турция Ердоган и главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс са преодоляли повечето проблеми по време на среща тази седмица. „Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция“, коментира източник на „Ройтерс“.

Според него а готвената сделка е в остро противоречие с международното законодателство.

„Според действащото митническо споразумение между турската държава и най-големия им търговски партньор – Европейският съюз – режимите за предоставяне на държавна помощ са хармонизирани с режимите за предоставяне на държавна помощ в страните-членки. В случай че Турция и Volkswagen заобиколят митническото споразумение, първите трябва да бъдат изключени от митническото споразумение, а вторите солено глобени“, категоричен е воеводата.