Заклинания от Ангелкова : България е и ще бъде устойчива дестинация за туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви в Бургас, че страната ни и през тази година запазва тенденцията си на устойчива туристическа дестинация, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Всичко това на фона на спад от над 3.6 % на туристите …

„Това, което забелязваме като тенденция от отчетите на контролните органи, е, че нарушенията по Южното Черноморие са намалели. Спазват се изискванията абсолютно всички преместваеми обекти да бъдат заустени, съблюдават се основните изисквания към местата за настаняване, отчита се и спад на престъпленията като кражби в курортите“, е посочила министърката.

Това ли са заустени обекти ?!

И още, че в област Бургас 87 морски плажа са отдадени на концесия или под наем, а нарушенията са по-малко спрямо миналата година. Тя се надява и тази тенденция да продължи догодина.

Според нея по време на този сезон са били засечени нередности основно на 13 ивици, свързани с по-малък брой спасители, недооборудвани медицински пунктове, както и допълнителни преместваеми обекти извън одобрената схема. На нарушителите са наложени санкции в общ размер над 180 хил. лв.

В област Бургас се наблюдавало сериозен ръст на пренощувалите българи в местата за настаняване с 10 и повече легла, като той достигнал над 15 на сто, е казала Ангелкова. Тя е уточнила, че курортът Слънчев бряг води класацията по брой на нощувките и туристите, и създава 20% от приходите от туризъм.ресорните контролни органи всички проби за чистотата на водата са показали, че тя е с отлично качество.

Не е ясно дали са коментирани драстичният спад на български туристи по родните плажове и безобразията с цените на шезлонги и чадъри на някои места край морето.