Вотът на недоверие обречен, дори и БСП не ще избори

Дори и да събере 121 гласа, за да катурне „Бойко III”, след вотът на недоверие другарите ще бъдат принудени да правят коалиция с Воля, ДПС и „Атака“, за да няма предсрочни избори

Вотът на недоверие е обречен на провал, защото дори и другарите от БСП, които го внесоха, нямат интерес да е успешен. Ако все пак стане чудо и успеят да съберат 121 гласа, за да свалят от власт некадърниците от „Бойко III”, след вота на недоверие ще трябва да правят коалиция с Воля, ДПС и „Атака“, защото никой няма интерес на предсрочни избори. Изглежда обаче абсурдно да събереш в една дружина националисти и ДПСари.
„БСП нямат интерес от предсрочни парламентарни избори. А причините за това са резултатите от предишните избори, които показали, че левицата още отстъпва на ГЕРБ. Освен това за първи път в историята на левицата ще има преки избори за председател“, коментира в предаването ‘Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова телевизия социологът от „Тренд“ д-р Димитър Ганев.
По думите му червените не могат да направи кабинет в това Народно събрание, тъй като ще трябва да прави коалиция с ВОЛЯ, ДПС и „Атака”
„Вотът на недоверие не означава предсрочни парламентарни избори”, добави социологът.
Той обясни, че ако той мине, президентът Румен Радев трябва да даде мандат за съставяне на кабинет на първата политическа сила.
„В този случай може да има сценарий със създаване на ново мнозинство с участието на ВОЛЯ. Предсрочни парламентарни избори след този вот на недоверие са напълно невъзможни, тъй като никоя от парламентарно представените партии нямат политически интерес от такива”, обясни Ганев.
По думите му за успеха на вота на недоверие не е достатъчно управляващите да получат по-малко от 121 гласа.
„Не е единственото условие управляващите да имат под 121 народни представители, а опозицията да събере повече от тях, т.е. независимите да гласуват с нея. Една позиция „въздържал се” трасира съдбата на тази инициатива”, добави той.