В заспала и упоена България всяка форма на граждански протест трябва да бъде окуражавана

Ilian Vassilev

При цялата гама от въпроси и кусури, които могат да се вържат на протеста в неделя има един базисен принцип – в заспала и упоена България всяка форма на граждански протест трябва да бъде окуражавана. Можете да не споделяте възгледите на отделни участници, можете, както и аз, да подозирам всякакви възможни задкулисни хипотези, но е дълг на всеки да окуражава гражданската активност и инициатива. Етикетирането е вредно, още повече самомненията.
Медиите съзнателно „проспаха“ протеста, съзнателно го омаловажиха, иронизираха, да не говорим за истерията преди.
Властта прибягна до недопустими медийни манипулации – първо, обяви че се готви преврат – това беше първата канонадата в медийното дискредитиране и предварителното оправдание за безгранична употреба на сила от органите на властта.
Второ, започнаха да търсят всякакви пролуки и кусури на организаторите, след като всеки който знае как се прави и участва в протести,знае че винаги може да се спретне дискредитиращо клипче с отделен елемент. И да дори да бъде протест на хора, с които не сте съгласен – те имат това право и се попитайте защо не сте съгласни с тях – да не би случайно да сте се поддали на медийни внушения?
И най-вече какво различно направихте, колко протеста организирахте или в колко участвахте? Аз също изказах резерви относно участието и ролята на една паравоенна организация, и свързаност с външни сили, с тези които направиха февруари 2013 година, но същото така не изключвам това да е било политически мотивирана провокация.
Повтарям всяка форма на гражданска активност и насърчаване на хората да изразяват мнение и търсят своите права е плюс за развитието ни, а не повод за злорадство или автогенна критика.
А тезата, че който протестира е диверсант е извадена от Живковите учебници по опазване на власт.

Фейсбук