ГЛОБЯВАТ ФИРМИ ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ, КАКВО ОТ ТОВА

Девет, от 17 проверени фирми за бързи кредити са били глобени преди последните празници. Според резултатите от проверките масова била практиката да се начисляват неправомерно лихви, които достигат над 100 процента годишно.

По закон, от две години ограничението е до 50 на сто, но не се спазва.

Отделно, фирмите за бързи кредити се възползвали от всякакви вратички в законодателството, за да печелят-такси за усвояване, за обработка на документи и проучване, за липса на гаранти.

Глобите, които могат да достигнат до 30 000 лв. обаче не стряскат никого. Проста аритметика-дори при максимална глоба, сумите ще се избият само от няколко клиента.

Официално броят на теглените бързи кредити у нас непрекъснато нараства. Към момента над 30 процента от българите са длъжници на такива фирми, което е два пъти повече, в сравнение с 2016 г. Най-често дълговете са до 1000 лв., като до 15 на сто от клиентите са просрочили борчовете си поради затруднения.

Властта на няколко пъти имитира мерки по проблема, но нищо ефективно. Все по-голямото обедняване на българите е факт, а бързите кредити са единствена възможност.

Повишаване на благосъстоянието отчита само официалната статистика.