Д-р Цветанова: „Египетският плаж” очарова пациентите на „ВИТА”

„Интересът към болницата е огромен, отсега се правят резервации за месеците октомври и ноември“

Д-р Дарина Василева Цветанова е управител на Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация „ВИТА“ – клон Поморие. Тя притежава две медицински специалности – физикална и рехабилитационна медицина и хигиена на труда.
От 32 години д-р Цветанова работи в болницата. Изминала е пътя от лекар-ординатор до началник на Отделение за физикална и рехабилитационна медицина и заместник-управител на болницата по лечебната част.
От 3 години е управител на бившия военен санаториум, а вече част  МБПЛР „ВИТА”.

Д-р Цветанова, болница „ВИТА” – клон Поморие (бившият военен санаториум) е вече факт. Трудно ли спасихте лечебното заведение от приватизация?

След голямата борба, която поведохме за преминаването на бившия военния санаториум в капитала на държавната болница към Министерство на отбраната  МБПЛР „ВИТА”, мога смело да кажа, че усилията ни се увенчаха с успех и всички сме много щастливи. Лечебното заведение работи, приема пациенти, лекува ги и те са много доволни.
Дългогодишните пациенти на военния санаториум са отново тук, но вече в обновената база на многопрофилната болница за продължително лечение и рехабилитация. Това доказва, че те са харесвали нашата работа, оценили са я и сме ги спечелили, за да ни предпочетат отново. Важни са и природните дадености, които им влияят благоприятно и не могат да открият другаде. Имаме и много нови пациенти, които са безкрайно очаровани от възродената материално-техническа база, от допълнителните  екстри, които предлагаме, както и от отношението на колектива към тях.
Има и новоназначени  граждани на Поморие. В процеса на работа те бързо се стиковаха в един екип с останалите.

Запозната ли сте с общия брой на пациентите, ползвали базата от официалното откриване до този момент?

Приемът на пациенти започна в деня след откриването на „ВИТА” – клон Поморие, 4 юни, като до този момент, до края на юни, сме приели около 240 човека, което за начало е добре. Това е така, защото юни месец по принцип е по-студен и дъждовен и може би затова винаги го определяме като по-ненатоварен, в сравнение с юли и август, които, включително със септември, са почти запълнени след предварителни заявки. Може да се каже, че почти нямаме вече свободни места и правим резервации за октомври и ноември.
Първите пациенти, които прекрачиха входа на “ВИТА” през юни, бяха Тенчо и Тонка Митеви от Димитровград. Те са съпруг и съпруга. Тя произлиза от семейство на военни, а той е бивш военен. Вече са пенсионери. За тях имаше специален жест от управителя на „ВИТА” д-р Крантев, който включваше безплатен храноден, процедури и спане.
Те са наши дългогодишни пациенти и останаха истински изненадани и приятно очаровани от това, което ги посрещна като база тази година.

Кои нововъведения впечатляват най-много пациентите?

Имаме нова апаратура за физиотерапия, сградния фонд е напълно обновен и, преди да продължа, искам да подчертая, че всичко това, което се постигна, е благодарение на упоритостта и труда на д-р Любомир Крантев, главният мениджър на болницата.
Напълно обновена е също така и ресторантската част. Можем да се похвалим с чисто ново кухненско оборудване и модерни уреди. Тъй като дълги години военният санаториум ползваше кетъринг, пациентите не бяха особено доволни. Разликата, откакто сме „ВИТА”, е огромна, защото закуската, обяда и вечерята се приготвят тук, на място. Храната е вкусна, прясна и топла, а не претоплена…
Интересен е и т.нар. „кален плаж”, с който разполагаме. За египетския метод на лечение е споменато още в древните египетски папируси, както и в гинекологичния папирус на Кахун.
Първият „египетски плаж” в България е направен през 1911 година от проф. Параскев Стоянов, чието име носи и улицата на лечебните заведения в черноморския град. През 1924 година той пише статия за анхиалското езеро и свойствата на неговата лечебна кал.
През 1964 година д-р Продромов изгражда „кален плаж” в Поморие, но за болница „ВИТА” е нещо съвсем ново като предлагана услуга.

Какво влияние оказват върху организма на пациента процедурите на „калния плаж”  и какво всъщност представлява този вид лечебна терапия?

„Египетския плаж”  всъщност е първото по вида си калолечение. При него затопленото тяло на пациента се намазва със слой лечебна кал, чийто градус не е предварително, изкуствено завишен. След това пациентът стои на слънце, докато слоят изсъхне напълно. През това време върху тялото започва да действат механичните, термичните и химичните свойства на калта. Следва обилно изполиване на тялото на пациента със затоплена рапна вода.  По този начин положително комплексно влияние върху организма оказват факторите на калта, рапата, аероклиматичният фактор и хелеотерапията.
Лично за мен това е един много добър метод. Пациентите първоначално го посрещнаха с учудване, защото е нещо ново за нашата база, но пък остават много доволни и им е много интересно, като прибавим и лечебния елемент.

Какво предстои пред „ВИТА” от тук  нататък?

Ще се извърши цялостно обновление на калолечебната база и калолечението. Освен ремонт на помещенията, в които се намират калните вани и кушетките с луга, ще бъдат ситуирани и нови вани за подводен струен масаж, ще има сауна и нов басейн с рапна вода, който ще се ползва и за лечебна подводна гимнастика.