Жалбата на „Воля“ бе отхвърлена от Върховния административен съд

Върховният административен съд е отхвърлил жалба на политическа партия „Воля“ срещу решение  ЦИК, с което по жалби на ГЕРБ и БСП е отменено решение  на Районна избирателна комисия – Велико Търново за определяне на съставите на СИК в община Свищов и преписката е върната за ново произнасяне. Съобщението е на ВАС.

Спорът засяга  съставите на 34 секционни избирателни комисии (СИК) в община Свищов.  Съдът е приел, че при проведените на 16 април т.г. консултации от кмета на Община Велико Търново с представителите на политическите партии е било постигнато съгласие за съставите на СИК в Община Свищов.  От протокола на  срещата се вижда, че ПП „Воля“  не е направила предложение за включване на неин представител в състава 11-те СИК в Община Свищов.

При това положение, при постигнато съгласие, императивната разпоредба на чл. 91, ал.11 от Изборния кодекс задължава РИК – Велико Търново да назначи съставите на СИК в Община Свищов според предложението на кмета след проведените консултации.

Въпреки законовите разпоредби РИК – Велико Търново незаконосъобразно е извършила преразпределение като е включила в тези СИК представител на ПП „Воля“, се казва в съобщение на съда.