Живковисти или провал на прехода

Само 22 на сто от българите смятат, че твърдението „При Живков беше по-добре“ не е вярно. Това показват данните от провокативен сондаж на „Галъп интернешънъл“, с който е тествано отношението на хората у нас към поредица крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.

Цели 45 на сто от нашенците смятат, че по време на дългогодишното управление на Бай Тошо в България се е живеело по-добре, а 33 процента казват, че нямат мнение по този въпрос.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната (само)иронична фраза от социалните мрежи: „Съсипаха я тази държава“, а още повече са тези, които са убедени, че в България има мафия (80%).

Над 70% от хората твърдят, че т. нар. преход у нас всъщност не е свършил, а 42% са убедени, че „никога няма да се оправим“.

54% смятат, че всички са маскари или че демокрацията ни е отнела много, показват данните от допитването проведено в периода между 1 и 8 ноември сред 835 души.

Ех, Ганьо …

„… Да ти кажа ли правичката? – И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…“

(от „Бай Ганьо у Иречека“)